100% duurzaam onderhoudsproject Generaal Pattonlaan

Binnenkort gaan we starten met de uitvoering van de herinrichting van de Generaal Pattonlaan. Een bijzonder project. Niet zozeer qua ontwerp, maar des te meer qua uitvoering. We gaan de Generaal Pattonlaan namelijk 100% duurzaam uitvoeren. Dat betekent dat we gaan werken met elektrisch materieel (voertuigen, gereedschappen en machines) en duurzame materialen. Materieel en materialen die een minder hoge belasting vormen voor het milieu. Dat kan onder andere betekenen dat ze lang mee gaan, duurzaam geproduceerd zijn of hergebruikt worden. Zo besparen we aan CO2 en werken we emissievrij.

Samen leren

De duurzame herinrichting van de Generaal Pattonlaan is een samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en gemeente Eindhoven. Daarbij ondersteunt Unitial Technologies als partner en Eindhovense kartrekker op het gebied van energietransitie. Het project is een pilot met als doel om 100% emissieloos te werken en hiermee bij te dragen aan een beter milieu. Alle drie de partijen hebben de nodige ervaring op het gebied van duurzaam bouwen, maar weten ook dat bij een 100% duurzame uitvoering de nodige blinde vlekken aan het licht zullen komen. 

Er is altijd ergens stroom

Zaken waar we ervaring mee willen opdoen hebben voor een deel te maken met het elektrisch materieel. Waar kunnen we dit opladen? En is er dan voldoende capaciteit, want een graafmachine opladen vraagt immers meer dan een middenklasse elektrische auto. En hoe organiseren we dat? Gaan we werken met containers met hierop meerdere oplaadstations en/of maken we gebruik van bestaande beschikbare oplaadlocaties? Te denken valt bijvoorbeeld aan een marktplein met een oplaadpunt, dat alleen tijdens de zaterdagmarkt wordt gebruikt. Er is altijd ergens stroom. De uitdaging is dan ook om die stroom op tijd bij de machines te krijgen. Dus hoe gaan we dat plannen? De accu van het ene voertuig is eerder leeg dan het andere. Hoe richten we dat in op een manier dat het werk door kan gaan en er geen wachttijden ontstaan? 

Materiaal optimaal inzetten

Op het gebied van materialen valt ook heel wat winst te behalen. Zo kunnen straatstenen bijvoorbeeld hergebruikt worden en bij het realiseren van plantvakken kan de aanwezige grond opgewaardeerd worden naar teelaarde. Dat scheelt geld, materiaal, tijd en elektriciteit. Als we dat in cijfers omzetten ontstaan de volgende optimalisaties:

  • Hergebruik van +/- 800 m3 vrijkomende grond;
  • Opwaardering ter plaatse van +/- 200 m3 grond tot teelaarde voor beplanting;
  • Toepassing van +/- 2.200 m2 biobased betontegels, geproduceerd met gerecycled olifantsgras en betonpuin;
  • Hergebruik van +/- 340 m2 vrijkomende betonstraatstenen;
  • Besparing van +/- 500 ton funderingsmateriaal door toepassen van wapeningsdoek, waardoor 10 cm fundering wordt bespaard; 
  • Realisatie van +/- 3.446 m2 fundering met vrijkomend (opgewaardeerd) menggranulaat.

 

Daarbij worden door het hergebruik meer dan 100 transportbewegingen met zware vrachtwagens van en naar het werk toe voorkomen. Een mooi project dus om in de gaten te houden! 

Het verwisselen van een accupakket in de rupskraan op de Generaal Pattonlaan waar 100% emissieloos materieel wordt ingezet. 

Off