Wat zijn de alternatieven?
We zijn hard bezig te zoeken naar goede alternatieven voor aardgas voor de gebouwde omgeving. Denk daarbij aan collectieve alternatieven voor meerdere woningen tegelijk zoals een stadsverwarming, een warmtenet of individuele oplossingen zoals een warmtepomp (all-electric).
Onderzoeken naar die alternatieven vinden onder andere plaats op buurtniveau. Op dit moment zijn we in drie buurten actief waarvan er twee deel uitmaken van de zogenaamde landelijke proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW):
- Proeftuin 't Ven-Lievendaal
- Proeftuin Generalenbuurt
- Onderzoeksbuurt Woensel Zuidwest
Wat wordt mijn alternatief?
Per buurt wordt samen met de bewoners en andere betrokkenen een plan gemaakt hoe de buurt aardgasvrij te maken. Bekijk in welke buurten we al bezig zijn. Daarnaast lees je in de Transitievisie Warmte een inschatting van de meest kansrijke alternatieven per buurt en de globale volgorde wanneer in welke gebieden gestart wordt met het maken van een plan. Is jouw buurt nog niet aan de beurt, maar wil je wel al aan de slag? Er zijn maatregelen die je nu al kunt treffen om straks goed voorbereid te zijn als de gemeente de plannen gaat uitrollen. De Warmtewijzer geeft per postcode het meest kansrijke alternatief weer. Je vindt de Warmtewijzer op aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/eindhoven. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie navragen wat de (renovatie)plannen zijn.
Wat kun je nu al doen?
Is jouw buurt nog niet aan de buurt, maar wil je wel al aan de slag? Er zijn maatregelen die je nu al kunt treffen om straks voorbereid te zijn. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie navragen wat de plannen zijn.
1. Isoleer je huis
Isoleren is een maatregel waar je nooit spijt van krijgt. Je verdient de investering meestal in een paar jaar terug. Het maakt je huis warm en comfortabel. Maar houdt de woning ook langer koel in de zomer. Isoleren is meestal niet heel ingrijpend waardoor overlast beperkt blijft.
Denk aan dak-, vloer-, gevel-, of spouwmuurisolatie. Ramen kun je vervangen voor HR++ of zelfs driedubbel glas (triple glas).
2. Toe aan een andere cv-ketel?
Als je toe bent aan een nieuwe cv-ketel dan kun je nu al een andere keuze maken. Denk aan een hybride warmtepomp, die zowel op aardgas als elektriciteit werkt. Ook kun je bijvoorbeeld een cv-ketel huren. Dan zit je minder lang vast aan je keuze.
3. Andere energiebronnen
De zon is een duurzame energiebron die we tot onze beschikking hebben. Denk eens aan zonnepanelen op je dak bijvoorbeeld.
4. Verbouwen? Denk vooruit.
Koop je een nieuwe keuken? Denk dan aan het inbouwen van een elektrische kookplaat. Ga je verbouwen? Neem isolatie en zonnepanelen mee in de financiering. Koop je een ander huis? Bespreek de mogelijkheid verduurzamingsmaatregelen mee te financieren.
5. Kijk naar je verbruik
Het klinkt voor de hand liggend en dat is ook zo. Minder aardgas verbruiken is ook minder kosten en minder uitstoot. Kijk eens kritisch naar de hoogte van de binnentemperatuur. Douche minder lang en let op sluipverbruik. Tips vind je op regioonaalenergieloket.nl/eindhoven. Of vraag een Energiebox aan inclusief advies van een coach. Er is ook een EnergieboxPlus voor inwoners met betalingsproblemen.
Waar kan ik hulp, leningen of subsidies krijgen?
Energieloket
Neem een kijkje op het Energieloket voor veel meer informatie over jouw huis met de huisscan, inkoopregelingen, subsidies en andere acties van het moment.
Vereniging van Eigenaren
Woon je in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan hebben wij een samenwerking met VTCB. Kijk op de website vtcb.nl voor de Campagnebox en meer informatie.
Leningen
Wil je energiebesparende aanpassingen (laten) doen aan je huis, zoals bijvoorbeeld je woning isoleren? Dat kan via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Alle informatie kun je vinden op warmtefonds.nl/particulieren.
Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 per jaar hoeven vanaf 1 november 2022 geen rente te betalen op een lening bij het Nationaal Warmtefonds om hun koophuis te verduurzamen.
Subsidies
Daarnaast kun je als woningeigenaar subsidie krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Hoe je de aanvraag indient en aan welke voorwaarden je moet voldoen lees je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Waar vind ik meer informatie?
Voor inzicht in je eigen energieverbruik en voor advies over hoe je energie kunt besparen en je huis kunt verduurzamen, kun je terecht op regionaalenergieloket.nl/eindhoven. Je kunt op de website een scan doen, waardoor je informatie krijgt over welke aanpassingen voor jouw huis nodig zijn. Via een snelle energiecheck kun je ook jouw energieverbruik vergelijken met andere huizen en huishoudens.
Daarnaast is er in Eindhoven ook 040energie. Een vereniging zonder winstoogmerk waarbij vrijwilligers hun straat-, buurt- en stadsgenoten helpen om energie te besparen en zelf lokaal duurzame energie op te wekken op een betaalbare manier.
'Hier verwarmt' is een landelijke partij die bewoners, gemeenten en bedrijven ondersteunt met de overgang naar aardgasvrij. Op hierverwarmt.nl vind je onder andere informatie over alternatieven voor aardgas, een kaart met projecten in Nederland, een lijst met veel gestelde vragen en een begrippenlijst.
'Milieucentraal' is de (digitale)gids voor iedere duurzame stap. Ontdek op milieucentraal.nl wat jij kan doen via praktische tips over duurzaamheid.
Benieuwd naar het plan van aanpak? Je kunt het hieronder terugvinden.