We kijken welke alternatieve warmtebronnen we hebben in de stad. De alternatieven bepalen mede welke mogelijkheden er zijn om onze huizen en gebouwen op een andere manier te verwarmen. Daarnaast moeten we kijken naar het warmwatergebruik en koken, want ook dat verbruikt in de meeste huizen aardgas. Alle gemeenten schrijven uiterlijk in 2021 een Transitievisie Warmte (TVW). Hierin staat hoe de gemeente aardgasvrij wordt vóór 2050.
Wat staat er in de Transitievisie Warmte?
In de Transitievisie Warmte staat:
- voor elke buurt het meest geschikte aardgasvrije alternatief (alles-elektrisch, warmtenet, duurzaam gas).
- voor alle buurten wanneer ze aardgasvrij kunnen worden.
- voor de buurten waar we als eerste kunnen starten hoe we aan de slag gaan.
Wat staat er (nog) niet in?
- een definitief besluit voor het aardgasvrije alternatief.
- een precieze kostenberekening.
- verplichtingen.
De Transitievisie Warmte is daarmee een overkoepelende visie. De volgende stap is om concrete onderzoeken te starten op wijkniveau.
Veelgestelde vragen
Het duurt nog lang voordat mijn buurt aan de beurt is. Wat kan ik doen in de tussentijd?
Voor alle oplossingen (warmtenet, warmtepomp of groengas) geldt dat isoleren loont en een ‘geen-spijt-maatregel’ is. Ook zijn tussenoplossingen met hybride warmtepompen interessant in gebieden waar voorlopig nog aardgas blijft.
Hoe groen zijn warmtenetten?
De duurzaamheid van de warmtenetten wordt bepaald door de bron. Het warmtenet van de gemeente werkt nu (met uitzondering van piekvraag) op snoeihout, dat zoveel mogelijk afkomstig is uit de regio. Er zijn ook warmtenetten die nog gedeeltelijk verwarmen met aardgas. Zowel de gemeente als Ennatuurlijk zijn bezig met het verduurzamen van hun netten.
Hoe wordt warmte van een warmtenet gemaakt?
Dat kan uit verschillende bronnen, zoals restwarmte van industrie, geothermie (warmte uit diepgelegen aardlagen), zonnecollectoren. Of omgevingswarmte, zoals warmte uit lucht, water of de bodem.
Waarom worden waterstof of groengas niet vermeld als alternatieven voor aardgas?
De gemeente ziet duurzaam gas (zoals groengas of waterstof, waarbij bestaande gasleidingen vaak gebruikt kunnen) ook als mogelijk alternatief voor aardgas. Maar op dit moment is duurzaam gas beperkt beschikbaar en kan dit beter worden ingezet voor de industrie of mobiliteit. Daarom zijn er nog geen gebieden in Eindhoven aangewezen voor duurzaam gas. We starten met technieken die nu toepasbaar zijn.
De Transitievisie Warmte wordt iedere 5 jaar herijkt. Zo kunnen we wel inspelen op innovaties op dit gebied.
Ik wil van kookgas af. Is daar subsidie voor te krijgen?
Nee, er is geen lokale subsidie voor het afkoppelen van kookgas. Toch kan het interessant zijn om over te stappen op elektrische koken. Bijvoorbeeld wanneer je cv-ketel vervangen wordt. Als je de cv-ketel én de kookplaat vervangt door een elektrisch alternatief, bijvoorbeeld inductie koken en een warmtepomp, kan de gasaansluiting afgesloten worden. Dat scheelt ongeveer 250 euro per jaar aan aansluitkosten op het gasnet.
Hoe wordt de inspraak georganiseerd per buurt?
In iedere buurtaanpak wordt een participatietraject opgezet. Zo kunnen bewoners meedenken en worden ze betrokken bij de plannen.
Hoe vaak gaat mijn straat open?
Het is niet mogelijk om te zeggen hoe vaak een straat open gaat. Dat verschilt per situatie. Natuurlijk proberen we om de overlast voor inwoners zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door in te spelen op plekken waar de straat sowieso al open gaat, en zo ‘werk met werk’ te maken.
Wat als ik niet afhankelijk wil zijn van een collectief?
Woningeigenaren hebben keuzevrijheid in hun warmte. Je bepaalt dus zelf of je de woning aansluit op een collectief warmtenet.
Wordt er rekening gehouden met de ontwikkeling van elektrische verwarming?
Ja, samen met Enexis (de netbeheerder in Eindhoven) kijken we naar de impact op het elektriciteitsnet. Deze analyse wordt ieder jaar gedetailleerder en beter. Daarbij houden we ook rekening met bijvoorbeeld de opkomst van elektrische auto’s en eigen energie-opwek en opslag met zonnepanelen.
Hoe weet ik of mijn woning voldoende geïsoleerd is?
Met een energiebesparingsadvies, bijvoorbeeld via de onafhankelijke energievereniging 040energie, kun je dit laten uitzoeken. Ook werken we aan een digitaal Eindhovens Energieloket, waar je straks terecht kunt met dit soort vragen.
Heb je een andere vraag die hier niet tussen staat? Mail dan naar duurzaamheid@eindhoven.nl.
Achtergronddocumenten zijn op aanvraag beschikbaar via duurzaamheid@eindhoven.nl.