Over de Green Deal Zorg
Veertien grote gezondheidsinstellingen en elf gemeenten werken samen aan de zogenaamde Green Deal Zorg Eindhoven/MRE. Het doel van de Green Deal Zorg is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken. De zorginstellingen moeten binnen drie jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.
Hoe werkt het?
Deelname aan de Green Deal Zorg bestaat uit een aantal stappen:
- Tekenen van het contract ‘Green Deal Zorg’. Het contract wordt vooraf uitgebreid met je besproken, zodat duidelijk is waar het bestuur voor tekent.
- Binnen 6 maanden na het ondertekenen van de Green Deal Zorg lever je een nulmeting en een plan van aanpak aan.
- Samen met de andere deelnemers ga je hierna in maximaal 2,5 jaar tijd aan de slag met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Het ervaren Adviesbureau EnterNextLevel organiseert, coördineert en ondersteunt dit proces.
- Daarna volgt een audit. Het niveau moet dan minimaal ‘brons’ zijn, hiermee voldoe je aan de wettelijke norm.
- Gedurende deze periode wordt er niet gehandhaafd op energiewetgeving.
Stuur voor meer informatie of bij interesse een e-mail naar duurzaamheid@eindhoven.nl.
Deelnemende instellingen en gemeenten
- Zorgpartijen: Amarant, Archipel Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Combinatie Jeugdzorg, GGzE, Libra revalidatie & audiologie, Lunet Zorg, Maxima Medisch Centrum, Savant Zorg, Anna ziekenhuis/Anna zorggroep, Stichting Oktober, Valkenhof, Vitalis WoonZorg Groep en ‘t Wasven.
- Gemeenten: Best, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
- Overige partijen: Milieu Platform Zorg, Brabants Ontwikkeling Maatschappij en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.