Waarom zonnepanelen?
Met zonnepanelen op je dak verlaag je niet alleen je CO₂-uitstoot, maar ook je energierekening. De investering in zonnepanelen heb je al binnen een aantal jaar terugverdiend; daarna is alle stroom die je van je eigen zonnepanelen gebruikt gratis.
Is mijn dak geschikt?
Vraag je je af of je dak geschikt is en hoeveel panelen je kunt plaatsen? Overleg dan met een onafhankelijke adviseur van de Eindhovense vrijwilligersvereniging 040energie. Na het advies aan huis (tegen kleine vergoeding) ontvang je een rapport en een vrijblijvende offerte.
Zonnepanelen met vergunning
Je moet een vergunning aanvragen voor rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en -woningen gelegen in een beschermd stadsgezicht. Je kan zelf nakijken of jouw woning zo’n beschermde status heeft op de Monumentenkaart van Eindhoven.
Beschermde stadsgezichten van Eindhoven vind je op de Cultuurhistorische Waardenkaart.
In deze gevallen kan je via het Omgevingsloket een vergunningsaanvraag doen. De collega’s daar kunnen heel gericht met je meekijken wat er in jouw specifieke geval eventueel mogelijk is.
Zonnepanelen zonder vergunning
Voor zonnepanelen op je dak heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Een vergunning geldt enkel als je zonnepanelen plaatst op (het erf van) een monument, woningen met beschermd stadsgezicht of cultuurhistorische panden.
Waarom goed voor het milieu?
De zon is een schone energiebron die niet opraakt. Het grootste deel van de energie die we nu nog in Nederland gebruiken wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Bij de verwerking van deze brandstoffen komt CO₂ vrij. CO₂-uitstoot draagt bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Zonne-energie heeft dit nadeel niet.
Waarom past de gemeente haar beleid voor zonnepanelen nog niet aan?
Er bestaat een spanningsveld tussen erfgoed bewaren en zeker stellen voor de toekomst en noodzakelijke verduurzaming. Verduurzaming raakt alle andere beleidsvelden, van netcapaciteit en beschikbare ruimte in de ondergrond tot mobiliteit, van ruimtelijke kwaliteit tot evenementen en sport. Het vraagt om een systeemverandering op alle lagen en in de manier van denken. Alle procedures en processen moeten opnieuw onder de loep genomen worden, waarbij er veel gevallen landelijke en Europese wet- en regelgeving bestaat die de zaak bemoeilijkt. Als gemeente werken we hard aan deze totaalopgave, maar het kost tijd.
Met de collega’s van Erfgoed zijn we sinds enige tijd in gesprek over het opstellen van nieuw beleid inzake de verduurzaming van panden met monumentstatus en/of een beschermd stadsgezicht. De verduurzaming van monumenten is vrijwel per definitie maatwerk. Hoe is het gebouwd, wat is er beschermd (stadsgezicht, exterieur of ook interieur) en wat is wellicht niet beschermd, maar wel behoudenswaardig. De kaders waarbinnen we ruimte kunnen scheppen worden op korte termijn onder de loep genomen. Het is de bedoeling dat deze kaders uitmonden in nieuw beleid waarbij per maatregel gekeken wordt naar de mogelijkheden tot verduurzaming.
Zijn er subsidies of financiële regelingen?
Op dit moment zijn er geen subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. Het is wel mogelijk om een voordelige lening af te sluiten via het Nationale Warmtefonds via de website warmtefonds.nl. De meest recente informatie over subsidies en leningen is te vinden op de site van het Energieloket.
Onafhankelijke vrijwilligersvereniging 040energie (kijk voor meer informatie op 040energie.nl) biedt tegen een geringe vergoeding een schouw op locatie aan. Een onafhankelijke adviseur komt dan bij je thuis kijken en geeft advies over de mogelijkheden. Met dit advies kan je vervolgens offertes opvragen of meedoen aan een collectieve inkoopactie waarbij met betrouwbare leveranciers voordelige inkoopvoorwaarden worden afgesproken.
Meer informatie
Op de site van het energieloket van Eindhoven lees je alles over het verduurzamen van je woning, tips om energie te besparen, informatie over subsidies en financiële regelingen. Ook is er een team met energieadviseurs waar je per mail of telefoon je vraag kan stellen.
Benieuwd wat je nog meer kan doen? Bekijk de website van Milieu Centraal.
Meer informatie over gemeentelijke monumenten? Bekijk de informatiepagina’s subsidies en monumenten en monumenten van de gemeente, stuur een e-mail naar Trudy van Lokven, vakspecialist monumentenzorg, via t.van.lokven@eindhoven.nl of bel het telefoonnummer (040) 238 62 56.