Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om huizen te verwarmen en levert warm water uit de kraan. In het Noordoosten van Eindhoven krijgen we dit warme water via een lokale warmtebron: de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (de RWZI) aan de Van Oldenbarneveltlaan. Dit werkt zo: rioolwater dat via het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat, wordt daar gezuiverd. We onttrekken vervolgens warmte uit het water. Dit iets opgewarmde water stroomt via het warmtenet naar de verschillende buurten. In de buurten, wordt het water verder opgewarmd tot 50 graden in een buurtwarmtecentrum.
De RWZI maakt het mogelijk om in totaal 8000 woningen in een aantal buurten in Eindhoven Noordoost van warmte te voorzien.
Locatie warmtenet Noordoost
Woningen die in de toekomst aangesloten kunnen worden op het warmtenet liggen in het gebied dat aan de noordkant wordt begrensd door de Bisschop Bekkerslaan en de Airbornelaan, aan de oostkant door de Oude Gracht, aan de zuidkant door de Onze Lieve Vrouwestraat en de Pastoriestraat en aan de westkant door de Veldmaarschalk Montgomerylaan en de Franklin D. Rooseveltlaan.
De beoogde locaties voor de buurtwarmtecentra in de eerste fase liggen in Generalenbuurt Noord en Generalenbuurt Zuid. De beoogde locaties voor buurtwarmtecentra in de volgende fasen liggen in Eckart Noord, Eckart Zuid, Vlokhoven Noord, Vlokhoven Zuid, Oude Gracht, Hudsonlaan en Oude Toren.
Start warmtenet Noordoost
Het aansluiten van al deze woningen op het warmtenet gebeurt stap voor stap. Huurwoningen in de Generalenbuurt en flats in de Oude Toren (Hudsonlaan) zijn de eerste die overstappen op deze duurzame warmtebron. Hier worden tussen de 500 en 1000 woningen aardgasvrij gemaakt. Daarna zijn omliggende buurten aan de beurt. De (huur)woningen zijn in 2025 energiezuinig gemaakt en klaar voor de aansluiting aan het warmtenet. De werkelijke aansluiting gebeurt pas als de leidingen liggen. Wanneer dat precies gebeurt, maken we zo snel mogelijk bekend.
Veel gestelde vragen warmtenet
Waarom doen we dit?
Omdat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dit is zo afgesproken in het Klimaatakkoord. Er komt ook wetgeving aan die de gemeenteraad de mogelijkheid biedt om buurten aan te wijzen die van het gas af gaan en op welke termijn. Daarom zijn wij als gemeente op zoek naar andere geschikte warmtebronnen.
Vanaf wanneer gaat de schop de grond in en tot wanneer?
Naar verwachting wordt het warmtenet vanaf 2027 in fasen aangelegd.
Hoeveel woningen kunnen worden aangesloten op dit warmtenet?
Het is mogelijk om uiteindelijk ongeveer 8.000 woningen en gebouwen aan te sluiten op het warmtenet. We beginnen de komende jaren met de eerste 500 tot 1000 woningen en gebouwen.
Is een warmtenet veiliger dan aardgas?
Ja. Aardgas heeft het risico op explosie en brand. Dat heeft warmte via warm water en elektrisch koken niet.
Waarom kan de één wel worden aangesloten en de ander niet?
Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van een duurzame warmtebron in de buurt. En of de woningen voldoende dicht tegen elkaar gebouwd zijn zodat met zo weinig mogelijk warmteleidingen zo veel mogelijk woningen aangesloten kunnen worden. Als de woning niet kan worden aangesloten op het warmtenet, dan moet voor dat huis een andere oplossing gezocht worden, individueel of met de buurt.
Wie levert mij de warmte?
Dit doet het gemeentelijk warmtebedrijf (in oprichting).Het voormalig kabinet wil dat grote warmtenetten voor minimaal 51% in publieke handen moet zijn. De verwachting is dat dit vanaf 2025 in de nieuwe warmtewet wordt vastgelegd. De gemeente Eindhoven is zowel eigenaar van het warmtenet als de warmteleverancier die warmte levert aan de inwoners. Je hebt een contract met de gemeente en die zorgt ook voor beheer en onderhoud.
Wat gebeurt er met de bedrijven en andere gebouwen in het gebied?
Alle gebouwen die aan een straat zitten waar een warmtenet wordt aangelegd komen in aanmerking voor aansluiting op het warmtenet. De huurwoningen krijgen voorrang omdat we daar sneller een groot aantal woningen tegelijk kunnen aansluiten. Hoe meer woningen we snel kunnen aansluiten hoe gunstiger de kosten worden voor iedereen.
Kan er behalve warmte ook koude geleverd worden?
Het is ook mogelijk om koude te leveren, maar dat doen we alleen in specifieke gevallen zoals bij grotere seniorencomplexen met relatief grote koude vraag. Om in een individuele woning echt iets te hebben aan de koude die wij kunnen leveren moet in de woning dermate veel aangepast worden dat het niet opweegt tegen de kosten. Vloerverwarming en laagtemperatuurradiatoren zijn dan nodig voor de passieve koude die wij kunnen leveren. Bij een seniorencomplex of andere hoogbouw is dit vaak al in de bouw gerealiseerd.
Is deze warmte eindig?
Nee, ons rioolstelsel blijft altijd bestaan en dus ook de rioolwaterzuivering. En daarmee is ook deze warmte altijd beschikbaar en dus een betrouwbare – en duurzame- warmtebron.
Veel gestelde vragen woning
Wat heeft mijn woning nodig om aan te sluiten?
Je woning moet minimaal een energielabel B hebben en met 50 graden verwarmd kunnen worden. Het tapwater wordt wel extra verwarmd met een booster in verband met legionella.
Kan ik voor een andere oplossing kiezen?
Ja, dat kan maar vanuit maatschappelijk oogpunt is dat niet wenselijk. Door zo veel mogelijk samen te werken, kunnen we de kosten laag houden. Daarnaast is voor individuele oplossingen vaak meer ruimte in de woning nodig voor bijvoorbeeld de warmtepomp, het boilervat en de unit die je buiten moet ophangen.
Wordt nieuwbouw ook aangesloten?
Nieuwbouw wordt niet aangesloten, want alle nieuwbouw wordt al aardgasvrij gebouwd.
Wanneer (tijdspanne) kan ik mijn woning aansluiten?
Wanneer het warmtenet precies gelegd gaat worden, weten we nu nog niet.
Hoe krijg ik te horen of en wanneer ik aan kan sluiten?
Je krijgt van ons een brief in de bus. En wordt persoonlijk benaderd. Hier hoef je niets voor te doen.
Ik heb al een warmtepomp en ik woon in het gebied dat op het warmtenet kan worden aangesloten. Kan dat dan alsnog?
Ja, dat kan.
Mijn woning kan niet met 50 graden verwarmd worden en is maximaal geïsoleerd. Wat nu?
Je kunt contact opnemen met de energiecoaches van de gemeente Eindhoven via duurzaamheid@eindhoven.nl om te kijken naar de mogelijkheden.
Ik heb vloerverwarming. Kan dat met een warmtenet?
Ja, dat kan.
Heb ik overlast van de afleverset?
Van de afleverset heb je niet meer overlast dan van de huidige verwarmingsinstallatie.
Kan ik zelf de temperatuur van mijn ruimte bepalen?
Ja, dat kan via de thermostaat zoals dat ook in huidige situatie met een CV-ketel ook kan.
Wat doe ik nu met een oude CV-ketel? Toch vervangen, of afwachten?
Is afhankelijk van de staat van de CV-ketel. Zolang de ketel nog werkt uitstellen en eventueel een CV-ketel leasen als het echt vervangen moet worden.
Wordt de gasaansluiting van mijn woning weggehaald?
Als je een aansluiting krijgt op het warmtenet én elektrisch gaat koken, heb je geen gasaansluiting meer nodig. Als je de gasaansluiting laat verwijderen bespaar je ook kosten.
Ik woon in een appartementencomplex met VVE in het warmtenetgebied, wat moet ik doen?
De gemeente gaat bewoners van appartementencomplexen benaderen, te beginnen bij de Generalenbuurt.
Veel gestelde vragen levering warmte
Wie levert mij de warmte?
Dit doet een warmtebedrijf. De gemeente Eindhoven is op dit moment een publiek warmtebedrijf aan het oprichten en de kans bestaat dat de gemeente de warmte in Noord Oost gaat leveren.
Wat zijn de geraamde kosten? Hoe zit dit met een appartementencomplex waar blokverwarming is?
De kosten voor de individuele bewoner zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Voor appartementencomplexen is naar alle waarschijnlijkheid VVE-beheer aanwezig. De VVE's worden separaat benaderd om de specifieke mogelijkheden van het complex te bekijken.
Ik woon in een appartementencomplex (Hudsonlaan) momenteel met blokverwarming. Hoe gaat het warmtenet garanderen dat het netwerk kan voldoen aan de volledige vraag aan warmte van de woningen?
Voor het appartementencomplex Hudsonlaan zijn wij in gesprek met Woonbedrijf om te onderzoeken hoe we de woningen op een juiste manier kunnen verwarmen.