Aansluiting op warmtenet
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit water kan verwarmd worden door een bio-energiecentrale. Maar er kunnen ook andere, duurzamere bronnen aangesloten worden op een warmtenet, zoals warmte-koude-opslag (WKO) of geothermie, beter bekend als aardwarmte.
Twee bio-energiecentrales in Eindhoven
Eindhoven heeft twee bio-energiecentrales; in Meerhoven en op Strijp-T. Gemeente Eindhoven is eigenaar van de bio-energiecentrale in Meerhoven. Warmtebedrijf Ennatuurlijk is eigenaar van de bio-energiecentrale op Strijp-T.
De bio-energiecentrale in Meerhoven levert warmte aan ongeveer 1500 huizen in Meerhoven. Indirect gaat er ook warmte van deze bio-energiecentrale naar ongeveer 1500 klanten van Ennatuurlijk. Beiden leveren de warmte volgens de verplichtingen uit de Warmtewet en de onderliggende leververgunning (ACM:Autoriteit Consumenten Markt).
Certificering voor kwaliteit biomassa
Om te waarborgen dat de bio-energie kwalitatief goed geproduceerd wordt, heeft gemeente Eindhoven een Better Biomass-certificaat (NTA8080). Dit certificaat wordt gebruikt om de kwaliteit van biomassa voor energie, brandstoffen en bio-based producten te garanderen. De criteria voor dit certificaat bevatten belangrijke waarden voor natuur, milieu en maatschappij. Better Biomass wordt beheerd door NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut, lid van CEN en ISO. Meer informatie over het Better Biomass-certificaat (NTA8080) vind je op betterbiomass.com/nl.
Snoeihout uit de regio
Er zijn verschillende vormen van biomassa. In Eindhoven maken we gebruik van snoeihout, zoveel mogelijk afkomstig uit de regio. Er hoeven dus geen gezonde bomen voor gekapt te worden. En omdat het snoeiafval nergens anders voor gebruikt wordt, brengt het op deze manier toch nog wat op.
Bio-energie als tussenoplossing voor aardgas
Het gebruik van onze biomassa is in principe CO2-neutraal. Planten en bomen (organisch materiaal) nemen tijdens de groei CO2 op. Die CO2 komt weer vrij door vergisting en verbranding. Net zoals dat in de natuur zou gaan. Meer daarover lees je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bovendien is de bio-energiecentrale in Meerhoven één van de beste bio-energiecentrales van Nederland door zijn DENOX installatie en Rookgasfilters filters. De filters zorgen ervoor dat de uitstoot zoveel mogelijk beperkt blijft. Daarmee blijven we ruim binnen de Europese en Nederlandse luchtkwaliteitsnormen.
Bio-energie als overgangsenergie
Op dit moment zijn er te weinig alternatieve warmtebronnen in Eindhoven. En er zijn nog niet voldoende hernieuwbare energiebronnen die we nu al kunnen inzetten (denk aan wind, zon, geothermie). Daarom is bio-energie in deze fase nodig. Het voordeel van de infrastructuur die we nu aanleggen voor de bio-energie, is dat we die straks ook kunnen gebruiken voor verwarming door andere duurzame bronnen. Zo bereiden we ons alvast voor op wat er komen gaat.