Terugdringen CO2
Het klimaat verandert door de toegenomen uitstoot van CO2. Dat gaat sneller dan we gedacht hadden. De temperatuur op aarde neemt toe waardoor de weersomstandigheden extremer worden: meer hitte, meer droogte, hevigere neerslag, meer stormen enz. Om de gevolgen van de klimaatverandering beperkt te houden, moet de CO2 uitstoot drastisch dalen. Wereldwijd zijn eind 2015 afspraken gemaakt om te pogen het probleem van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken: het klimaatakkoord van Parijs. Eindhoven onderschrijft dat akkoord door de in 2016 vastgestelde Klimaatverordening040. Hierin is vastgelegd dat de CO2 emissie van de stad teruggedrongen moet worden met 55% in 2030 en 95% in 2050. Referentiepunt daarbij is de emissie in het jaar 1990. In het Klimaatplan 2021-2025 heeft de gemeenteraad de doelstellingen van de klimaatverordening uitgewerkt.
Stimuleren circulaire economie
Circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. We willen een afvalloze stad worden waar producten in gesloten technologische en biologische kringlopen gebruikt worden. (Grond)stoffen, materialen en producten die we gebruiken hebben geen negatieve effecten op mens en milieu, niet bij winning of productie, niet bij transport of gebruik en dus ook niet aan het einde van de levensduur. In ons plan van aanpak CE 2018-2020 hebben we de rijksambitie om in 2050 een circulaire economie te hebben onderschreven net als de ambitie om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.
Versterken groen
Eindhoven de groenste! Groene daken en gevels, biodiversiteit, klimaatadaptatie (het wordt steeds warmer en natter), stadslandbouw en aantrekkelijk groen voor recreatie, ontspanning en bewegen. Hoe dragen nieuwe en herontwikkelingen in Eindhoven hieraan bij? Brengt het schade toe aan bestaande natuur of biedt het kansen voor toevoeging/uitbreiding?
Verbeteren leefruimte ondanks schaalsprong
Het autoverkeer maakt plaats voor een gezonde leefruimte voor inwoners en bezoekers. Hier kunnen we aanvullende voorzieningen aanbrengen voor jong en oud, om te kunnen bewegen, verblijven en elkaar te ontmoeten. Denk aan sport- en speelvoorzieningen, het aantrekkelijk maken van loop- en fietsroutes, het vervangen van verharding door groen en het gebruiken van duurzame materialen. Zie voor meer informatie de video over Schaalsprong op het Youtube kanaal van Studio Eindhoven.
Handreiking duurzame ambities
Bij ieder initiatief en project in de stad willen wij zien hoe de duurzame/gezonde ambities meegenomen worden. Een gezonde en toekomstbestendige stad worden we alleen als we daar allemaal over nadenken. En bij iedere actie een stap vooruit komen. Daarom hebben wij een handreiking ontwikkeld die helpt bij het inzichtelijk maken, bij het concreet maken van en invulling geven aan de gemeentelijke doelen. Mocht je deze handreiking graag ontvangen, mail dan naar duurzaamheid@eindhoven.nl.