Toelichting
Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop. Een kleintje heeft een inhoud van ongeveer 50 liter, in een grote kan wel 200 liter of meer. Er zijn tonnen van plastic en tonnen van hout. Ook zijn er regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen. Kortom: je kunt je voorziening om regenwater op te slaan op allerlei manieren integreren in je tuin.
Wat is het effect?
Een regenton houdt een deel van het regenwater vast. Dat deel belandt dus niet in de riolering. Het hoeft niet te worden gezuiverd en geeft geen overlast. Het regenwater dat je vasthoudt, kun je in tijden van droogte gebruiken om potplanten en tuinplanten water te geven.
Hoe ga je te werk?
- Bepaal de plek
Een regenton zet je het liefst dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
- Sluit de ton aan
Hoe je een regenton aansluit op een regenpijp zie je in deze instructievideo. Ook deze video, waarbij de ton op een iets andere manier op de regenpijp wordt aangesloten, is leerzaam.
Let op: als het langdurig en/of hevig regent, zal de regenton snel vol zijn. Daarom is het verstandig de regenton te voorzien van een overstort. Dit kan met een ‘vulautomaat’: een pijpje dat ervoor zorgt dat water de ton in stroomt totdat de ton vol zit. Is de ton vol? Dan zorgt diezelfde vulautomaat ervoor dat het water weer de ton uitstroomt (aan de bovenkant). Bekijk hier een voorbeeld van een aangesloten vulautomaat.
Wat doe je nu met dit overtollige water? Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina over laagte in de tuin, de pagina over regenwatervijvers of de pagina over infiltratievoorzieningen. Mochten deze opties echt niet mogelijk zijn, kun je in het uiterste geval de overloop weer op de regenpijp aansluiten. Op deze manier wordt er echter nog steeds veel water naar het riool afgevoerd. Om deze reden wordt hiervoor geen subsidie gegeven.
Tips
- Stevige ondergrond
Zet de regenton op een stabiele ondergrond, zodat hij niet kan verzakken en omvallen. - Verhoging
Plaats de ton op een stevige verhoging zodat je een gieter of emmer onder het kraantje kunt zetten. - Deksel erop
Doe een deksel op de ton tegen de muggen. - Plaats een bladvang
Een bladvang filtert de bladeren uit de regenpijp. Zo voorkom je vervuiling van het regentonwater. Je kunt een bladvang combineren met een vulautomaat: een pijpje dat ervoor zorgt dat het water de regenton aan de bovenkant verlaat als hij vol zit. - Voorkom vorstschade
’s Winters een bodempje water in je regenton laten is niet erg. Maar een volle regenton in combinatie met strenge vorst is dat wel. Laat je regenton in de winter daarom leeglopen. Zo voorkom je dat het water bevriest en uitzet, waardoor je regenton scheurt en onbruikbaar is. - Druppelslang
Als je aan het kraantje van je regenton een druppelslang (slang met fijne gaatjes) vastmaakt, loopt je regenton langzaam leeg. Je vult dan het grondwater aan én maakt weer ruimte in je regenton voor een nieuwe bui. Dubbele winst! - Regenopslag als erfafscheiding
Een regenschutting kun je inzetten als erfafscheiding. Zo sla je twee vliegen in één klap. Kijk maar eens op rainproof.nl om te zien hoe ze dat in onze hoofdstad doen.
Hoe zit het met subsidie?
De aanschaf en plaatsing van een regenton komt niet in aanmerking voor een subsidie van de gemeente Eindhoven. Je komt echter wél in aanmerking voor subsidie als je het regenwater van het dak dat niet meer in de regenton kan, opvangt in je tuin; kijk bijvoorbeeld op de pagina over laagte in de tuin, de pagina over regenwatervijvers of de pagina over infiltratievoorzieningen
Kijk voor meer informatie over de beschikbare subsidies op de subsidiepagina.