Toelichting
Een infiltratievoorziening is eigenlijk niets anders dan een ruimte om water tijdelijk in op te vangen. Vaak zijn het aan elkaar vastgemaakte kratten, omhuld met een doek dat voorkomt dat de gaten in de kratten dichtslibben en wortels naar binnen groeien. Het kan ook een grindkoffer betreffen; die heeft dezelfde functie als een infiltratiekrat, maar daar kan veel minder water in.
De infiltratievoorziening krijgt zijn water via een regenpijp met bladvanger. Voordat het water in de kratten stroomt, passeert het een zandvangput. Die houdt zand tegen en kan zorgen voor ontluchting, zodat water probleemloos in de kratten kan blijven stromen. Vergeet geen noodoverloop te maken voor als je infiltratiekrat vol is.
Kijk voor meer informatie over grindkoffers en bladvangers in de begrippenlijst.
Wat is het effect?
Een infiltratievoorziening helpt bij hevige regenval wateroverlast te voorkomen. Omdat het schone regenwater niet wordt afgevoerd naar de riolering, ontlasten we het riool en hoeft het niet meer gezuiverd te worden. Het water trekt de grond in en helpt zo om het grondwaterniveau (en daarmee ook onze drinkwatervoorziening) op peil te houden.
Hoe bepaal ik de grootte?
Dat is afhankelijk van hoeveel water je wilt bergen. Als je je woning afkoppelt van de riolering kun je in aanmerking komen voor subsidie. Wil je bij een bestaande woning in aanmerking komen voor subsidie, dan moet je voldoen aan de minimale waterbergingseisen. Je hebt dan per vierkante meter afgekoppeld dakoppervlak 20 liter aan opvangcapaciteit nodig. Dus: is je dak 50 vierkante meter, dan heb je een waterberging nodig van 1.000 liter. Kijk voor meer informatie over de subsidies op de subsidiepagina.
Er zijn verschillende infiltratievoorzieningen die invulling kunnen geven aan deze waterbergingseis. Bij een grindkoffer heb je meer ruimte nodig (ongeveer 3 kuub grind om 1 kuub water te kunnen bergen). Kortom: kies de voorziening die past bij jouw situatie. Vul de rekentool in om een idee te krijgen hoe groot jouw infiltratievoorziening moet zijn.
Tips
- Doe eerst onderzoek
Een infiltratievoorziening is alleen zinvol als het water dat je bergt ook goed kan weglopen. Of dat zo is, hangt af van het type grond in je tuin. Klei en veenlagen bijvoorbeeld houden water tegen. Laat een adviesbureau een infiltratieonderzoek doen of doe zelf de emmerproef. De emmerproef laat zien of jouw tuin geschikt is om water te laten infiltreren. Graaf op de plek(ken) waar je water wilt bergen een paar gaten met de inhoud van ongeveer een emmer (tien liter) en vul ze met een emmer water. Doe dit op dezelfde diepte als waar je de infiltratievoorziening wilt aanbrengen. Het kan namelijk zijn dat de grond daar minder waterdoorlatend is. Als het water binnen dertig minuten weggezakt is, infiltreert het regenwater op die plek gemakkelijk. Doet het water er meer dan een uur over om weg te zakken? Dan is de ondergrond minder geschikt voor infiltratie. Wellicht is een regenwatervijver dan een mogelijkheid. Kijk voor meer informatie op onze pagina over regenwatervijvers. - Oplossing op maat
Infiltratievoorzieningen zijn als het ware bouwsteentjes. De capaciteit van de voorziening wordt onder meer bepaald aan de hand van het dakoppervlak dat je wilt afkoppelen en de gekozen oplossing. Bij een grindkoffer heb je meer ruimte nodig (ongeveer 3 kuub grind om 1 kuub water te kunnen bergen). Kortom: kies de voorziening die past bij jouw situatie. Vul de rekentool in om een idee te krijgen hoe groot jouw infiltratievoorziening moet zijn. - Houd afstand
Leg je infiltratievoorziening op minstens twee meter van je woning om vochtproblemen in huis te voorkomen. - Onderhoud
Een infiltratievoorziening kan verstopt raken. Het is zaak om af en toe de bladvanger en de zandvangput schoon te maken. - Maak een noodoverloop
Bij langdurige en/of hevige regen kan een infiltratievoorziening vollopen. Leg daarom een noodoverloop aan, zodat het overtollige water niet voor overlast zorgt bij jou of bij je buren. Kun je het water niet meer kwijt in je tuin, voer het dan af op het riool.
Meer informatie
In deze video zie je hoe een infiltratiekrat eruitziet en hoe je hem aansluit.
Hoe zit het met subsidie?
Voor het aanleggen van een infiltratievoorziening is een subsidie van € 10 per vierkante meter mogelijk, mits je aan de voorwaarden voldoet. Eén van de voorwaarden is dat je bergingscapaciteit minstens 20 liter per vierkante meter afgekoppeld dakoppervlak moet zijn.
Kijk voor meer informatie op de subsidiepagina.