Waarom een warmtepomp?
Een warmtepomp doet alles wat je CV-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren maar dan zonder CO2 uitstoot. Voorwaarde is wel dat de elektriciteit voor de warmtepomp duurzaam is opgewekt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert. Of door zelf je elektriciteit op te wekken met (kijk voor meer informatie op de pagina over zonnepanelen). Zo kun je jouw woning heel klimaatbewust volledig elektrisch maken.
Het is wel belangrijk dat de woning tot een bepaald niveau geïsoleerd is voordat je je CV-ketel kunt vervangen door een warmtepomp. Daarnaast moeten vaak ook de radiatoren vervangen worden of vloerverwarming aangelegd worden om de woning voldoende warm te kunnen krijgen.
Een specialist kan je hierover adviseren. Dat kan bijvoorbeeld via de Eindhovense vrijwilligersvereniging 040energie. Tegen een kleine vergoeding maakt een energiecoach een quickscan: een snelle inschatting of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Kijk voor meer informatie over die quickscan op de website van 040energie.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
In geval van een volledig elektrische warmtepomp heb je geen CV-ketel meer nodig. De hybride warmtepomp combineer je met een CV-ketel op aardgas.
All-electric warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Met deze variant kan de aardgasaansluiting verwijderd worden, mits er ook elektrisch wordt gekookt. Dit type warmtepomp stelt hoge eisen aan de isolatie van je woning.
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepompen zijn een goede tussenoplossing voor woningen met een matig isolatieniveau. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in de woning. De CV-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
Waarom goed voor het milieu?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt het elektriciteit, in plaats van aardgas. Zo kun je je woning verwarmen zonder CO2 uitstoot. Voorwaarde is wel dat de elektriciteit voor de warmtepomp duurzaam is opgewekt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert. Of door zelf je elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.
Zijn er subsidies of financiële regelingen?
ISDE subsidie
Met de landelijke ISDE subsidie kun je tot 30% van de gemaakte kosten terug krijgen. Dit geldt voor verschillende maatregelen zoals een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en verschillende typen isolatiemaatregelen. Bekijk de website van RVO voor meer informatie.
Energiebespaarlening
Wil je geld lenen? Er is een landelijke regeling van het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze vind je via www.energiebespaarlening.nl
040energie
In 2020 ontvangt vrijwilligersvereniging 040energie een bijdrage van de overheid om duurzaamheidsacties te organiseren voor huiseigenaren van Eindhoven. Hierdoor kun je profiteren van adviezen, kortingen en andere acties.
Zo organiseert 040energie verschillende collectieve inkoopacties waarbij met betrouwbare leveranciers voordelige inkoopvoorwaarden worden afgesproken. Door gezamenlijk in te kopen kun je dus veel geld besparen. Alle leveranciers zijn afkomstig uit de regio en zorgvuldig geselecteerd door de adviseurs van 040energie.
Bekijk de website www.040energie.nl/warmtepomp voor meer informatie.
Meer informatie
Op de pagina van het energieloket van Eindhoven lees je alles over het verduurzamen van je woning, tips om energie te besparen, informatie over subsidies en financiële regelingen. Ook is er een team met energieadviseurs waar je per mail of telefoon je vraag kan stellen.
Benieuwd wat je nog meer kan doen? Bekijk de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl.