Opschoonset aanvragen
Wil jij jouw buurt opruimen en schoonhouden? Dat kan! Vraag een setje: van afvalgrijper tot rol afvalzakken, aan door een bericht te sturen naar Adopteer een Straat via adopteereenstraat@gmail.com.
Ben je een school en wil je aan de slag? Doe mee met het schoolprogramma 'Met je school voor schoon!' of vraag een opschoonset aan via de gemeente. Gebruik je je setje niet meer? Laat het dan even weten, wij maken er graag iemand anders blij mee.
Wat doe je met verzameld zwerfafval?
Tip! Als je je milieupas meeneemt, kun je een afvalzak met verzameld zwerfafval gratis weggooien in een (ondergrondse) container.
Doe mee met het schoolprogramma “Met je school voor schoon!”
Jaarlijks bieden we tientallen basisscholen de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan het schoolprogramma “Met je school voor schoon”. Een programma dat kinderen op een actieve en creatieve manier meeneemt in de wereld van zwerfafval en wat dit betekent voor de aarde, dieren en bovenal hoe we met elkaar afval kunnen voorkomen. Op hoofdlijn bestaat het programma uit twee delen:
- Buiten afval onderzoeken en opruimen
- Een creatief deel met bijvoorbeeld een quiz en een actieposter ontwerpen
"Kinderen vinden het superleuk en zijn nog steeds enthousiast. We gaan vaker naar buiten om op te ruimen." - leerkracht basisschool
Prijs voor de winnende actieposter
De school die de ‘beste’ poster ontwerpt, wint een prijs. De poster wordt namelijk door een professional vormgegeven en de school krijgt een pakket met daarin posters, briefkaarten en magneetstickers, bijvoorbeeld om op te hangen op school en in de buurt.
School aanmelden voor programma
Ieder kalenderjaar worden alle basisscholen benaderd door Stichting Technotrend om zich aan te melden. De aanmeldperiode loopt vanaf januari tot en met maart. Het kan zijn dat het programma vol is. In dat geval kunnen we je school op de reservelijst plaatsen of volgend jaar opnieuw benaderen.
Opschoonset aanvragen
Wil je jouw schoolomgeving opruimen en schoonhouden? Vraag dan bij ons een opschoonset aan.
Doe mee aan een opschoonactie
Met elkaar - alleen of in een groep - steken we de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld tijdens de Landelijke Opschoondag, NLdoet en World Cleanup Day. Je kunt natuurlijk ook zelf een opschoonactie beginnen in jouw buurt. Bij 'Eindhovenaren voor een schone buurt' lees je bijvoorbeeld hoe inwoners van de Rochusbuurt de Geldropseweg afvalvrij maken.
Praktische informatie landelijke acties
Hieronder vind je een overzicht van landelijke acties in 2024. Ook voor deze acties kun je een opschoonsetje aanvragen. Meer informatie? Zie 'Opschoonset aanvragen' op deze pagina.
- NLdoet
Vrijdag en zaterdag 15 en 16 maart
Oranje fonds
- Landelijke Opschoondag
Zaterdag 23 maart
Nederland Schoon
- World Cleanup Day
Zaterdag 20 september
IVN Natuureducatie
Opgeruimde stad in cijfers
Inwoners, ondernemers, medewerkers van gemeente eindhoven en andere partijen zetten zich dagelijks in voor een prettige, schone en groene stad. Ook in 2023 gingen we met elkaar aan de slag. Meer weten? Bekijk dan de infographic 'Jaaroverzicht zwerfafval'.
-
Jaaroverzicht zwerfafval (548.58 kB)
Meldingen openbare ruimte
Zie je zwerfafval op straat? Is een afvalbak kapot? Of heb je een idee om zwerfafval terug te dringen? Maak dan gemakkelijk een melding openbare ruimte. Wij nemen je melding in behandeling en zorgen voor een goede afhandeling. Bijvoorbeeld door het zwerfafval van straat te verwijderen en de afvalbak te repareren.
Zwerfafval-apps
De inzet van digitale hulpmiddelen, zoals apps, wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Zo kan je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel zwerfafval je opruimt, wat voor soort afval en waar. Via dit overzicht van zwerfafval-apps van Supporter van Schoon vind je verschillende apps die je kunnen helpen, waaronder Litterati, Helemaal Groen en de Schoonmonitor.
Tips voor een opgeruimde stad
De meeste mensen gooien hun afval netjes in de afvalbak of nemen het mee naar huis. Toch zwerft er nog veel afval rond. Allemaal zijn we verantwoordelijk om onze omgeving schoon te houden. Als we hierbij samenwerken, kost dit helemaal niet zoveel moeite. Denk daarbij aan:
- Ben je op zoek naar inspiratie over de aanpak van zwerfafval, cijfers over zwerfafval of andere aanvullende informatie? Kijk dan eens op afvalcirculair.nl en supportervanschoon.nl.
- Voorkom afval, neem je eigen beker, bakje of tasje mee naar het park of de winkel. Bijvoorbeeld je eigen hervulbare flesjes met drinken, een eigen bordje voor bij de picknick of barbecue of een opvouwbare tas voor je boodschappen.
- Ben je onderweg? Neem je afval mee en gooi het thuis weg of gooi het afval in een van onze afvalbakken. Ook klein afval, zoals peuken en kauwgom kunnen in de afvalbak.
- Zet geen afvalzakken of los afval buiten neer. Dieren kunnen zakken kapot krabben en mensen kunnen zakken openscheuren. Bijvoorbeeld op zoek naar eten of statiegeld.
- Wordt het afval bij u in afvalzakken opgehaald? Zet een afvalzak dan pas op de afgesproken tijd aan de straat (dit geldt ook voor containers).
- Heb je afval dat niet in een zak of container past? Breng het naar een milieustraat bij jou in de buurt. Sommige spullen kunnen we hergebruiken of recyclen.
- Voer geen dieren, bijvoorbeeld in parken of bij een vijver. Voedsel is vaak niet goed voor de dieren, ze kunnen er heel erg ziek van worden. Daarnaast trekt voedsel dat blijft liggen dieren aan die we niet in de buurt willen zoals ratten.
- Ben je ondernemer? Als ondernemer ben je verantwoordelijk om ten minste binnen een straal van 25 meter je omgeving schoon te houden. Dit is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor je klanten. Denk aan een langere verblijfsduur, groter gevoel van veiligheid, aangename beleving, hogere uitgaven, grotere tevredenheid en positieve en sociale houding.
- Wil je een product of dienst promoten? Samplen en flyeren (terwijl je je verplaatst) mag als je alles schoon en netjes achterlaat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het opruimen van jouw flyers die mensen op straat gooien.
- Evenementen zorgen voor levendigheid en brengen bewoners en bezoekers samen. We willen evenementen duurzaam organiseren. Dit betekent ook dat de impact op milieu klein is, bijvoorbeeld ten aanzien van afval. Zorg dat het terrein en de omgeving schoon en netjes is en blijft
Eindhovenaren voor een opgeruimde buurt
In Eindhoven zijn veel (vrijwillige) ambassadeurs die regelmatig hun steentje bijdragen aan een prettig, groen en schoon Eindhoven, individueel of in groepsverband. Marc die opruimt met zijn zoon Leon en dochter Noor, Greetje die de langste straat in Gijzenrooi adopteerde, Doortje die voor haar gezondheid meer moest bewegen, maar ook Adopteer een Straat en Troep Troopers Eindhoven zijn daar een voorbeeld van. Je leest hun verhalen hieronder.
Inwonersinitiatieven voor een schone buurt
Video Adopteer een Straat
Video Troep Troopers Eindhoven
Inwonersinitiatief Troep Troopers Eindhoven (TTE)
Inwonersinitiatief Troep Troopers Eindhoven (TTE) is eind 2020 opgezet door Richard Kemner en Gina Makken. Zij kwamen met elkaar in contact door een gedeelde ergernis: zwerfafval. In 2020 gingen zij samen met een aantal buurtgenoten in Tongelre op pad om zwerfafval op te ruimen. Steeds meer betrokken inwoners sloten zich aan bij die groep. Nadat duidelijk werd dat hun ambitie stadsbreed is, veranderden zij hun naam van Troep Troopers Tongelre naar Troep Troopers Eindhoven.
Wat is het doel?
Het doel is om de verbondenheid tussen wijkbewoners onderling en de verbondenheid van inwoners met hun leefomgeving te vergroten. En natuurlijk om Eindhoven schoon te houden. TTE wil buurtgenoten inspireren door te laten zien dat het leuk en gezellig is om elkaar op deze manier te ontmoeten. Samen zwerfafval opruimen zet namelijk de deur open om elkaar op een ongedwongen manier te leren kennen. Vandaar ook de slogan: “Samen troep troopen? Gewoon doen!”
Hoe werkt Troep Troopers Eindhoven?
TTE bestaat uit meerdere groepen die actief zijn in verschillende buurten. Tijdens opschoonacties trekken zij de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Als je mee wil doen kan je je aansluiten bij een bestaande groep en je kan je eigen groep beginnen. Ook bestaande initiatieven kunnen zich aansluiten bij TTE, natuurlijk met behoud van eigen identiteit. Voor een overzicht van alle actieve groepen bekijk je de stafkaart.
Hoe word je vrijwilliger bij Troep Troopers Eindhoven?
Iedereen kan aansluiten bij TTE. Meedoen is altijd op vrijwillige en vrijblijvende basis. Kun je een keertje niet, geen probleem.
Lijkt het je leuk om mee te doen, of ben je geïnteresseerd in een coördinerende rol? Meld je dan aan via de site van Troep Troepers Eindhoven. Daar vind je ook meer informatie.
Adopteer een Straat
Eén van de andere manieren om je buurt schoon te houden, is door een straat te adopteren. Het adopteren van een straat betekent dat je eens in de zoveel tijd het zwerfafval in die straat opruimt. Via vrijwilligersorganisatie Adopteer een Straat kun je een straat, een plein of een (deel van een) park adopteren. Meer dan 1000 vrijwilligers gingen je al voor! Kijk voor meer informatie op de pagina van Adopteer een Straat.
Marc, Leon en Noor
Marc van Heijster vond dat er veel zwerfafval lag in zijn buurt de Achtse Barrier. Hij sloot zich daarom aan bij Adopteer een Straat. Nu maakt hij wekelijks, of zelfs meerdere dagen per week, een rondje door de buurt en ruimt hij het zwerfafval op .“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.” Regelmatig neemt hij zijn zoon Leon (12) en dochter Noor (8) mee. Hij leerde zijn kinderen al van jongs af aan dat je geen afval op straat moet gooien. Nu helpen ze dus ook mee om het afval dat er wél ligt, op te ruimen.
“Buiten dat je lekker buiten bezig bent, zie ik dat het schoner wordt in mijn woonwijk.”
Marc doet nog meer dan het schoonhouden van de omgeving. Hij denkt na over manieren waarop hij het bewustzijn rondom zwerfafval en de gevolgen daarvan kan vergroten. Zo heeft hij in samenwerking met de gemeente een presentatie gemaakt voor basisscholen om leerlingen te informeren over (het opruimen van) zwerfafval. Marc verwacht niet dat hele klassen de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen. “Maar er wordt wel weer over gesproken, thuis en op straat”, vertelt hij.
Als Marc bezig is aan zijn rondje door de buurt, krijgt hij regelmatig complimenten. Het mooiste compliment dat Marc ontving was van een man die dankzij het goede voorbeeld van Marc ook een straat heeft geadopteerd. Marc hoopt dat zoveel mogelijk mensen een straat adopteren. “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer troep er verdwijnt.”
Greetje
Toen Greetje Heijmans vijf jaar geleden stopte met haar werk als rector van een middelbare school, besloot ze om meer vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze las in Groot Eindhoven een artikel over Adopteer een Straat en werd enthousiast. “Daar hoef je niet over te vergaderen, daar hoef je niet moeilijk over te doen en je mag zelf weten wanneer je dat doet. Dat lijkt me echt iets voor mij.”
Greetje adopteerde de langste straat in haar buurt Gijzenrooi en gaat nu gemiddeld één keer per week op pad om zwerfafval op te ruimen. “Niet alleen is de buurt schoner, het geeft ook een goed gevoel dat je zelf iets doet.” Die boodschap probeert ze te verspreiden. Al vanaf het begin had Greetje het idee dat alle 22 straten van Gijzenrooi geadopteerd zouden moeten worden. Ze schreef een aantal berichten in het wijkblad over het initiatief en inmiddels zijn alle straten geadopteerd.
"Ik kan het iedereen aanraden om een straat te adopteren, zeg ik altijd"
Tijdens haar werk voor Adopteer een Straat kreeg Greetje weleens de vraag of er niet meer gedaan kon worden dan alleen afval opruimen. Dat idee werd in de praktijk gebracht. Zo zijn er nu ook vrijwilligers die maandelijks een berm maaien. Samen houden de inwoners van Gijzenrooi de buurt mooi en schoon.
Doortje
“Zo’n 3 jaar geleden heb ik de Fransebaan in de Achtse Barrier geadopteerd. Het begon allemaal toen ik voor mijn gezondheid meer moest bewegen. Ik wandelde iedere dag een stuk op de Fransebaan. Daar kwam ik dagelijks een joggende buurtbewoner tegen die ondertussen zwerfafval opruimde. Dat vond ik zo’n goed idee! Ik sprak hem aan en hij vertelde me over Adopteer een Straat. Sindsdien zorgen we samen voor de volledige Fransebaan. Op even dagen doe ik de ene helft en op oneven dagen de andere. En hij doet dat andersom. Per week ruimen we zo’n 10 zakken aan afval op!"
“Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien”
"Het is echt een soort verslaving geworden. Maar dan wel een positieve. En de waardering die ik ervoor terug krijg is natuurlijk ook leuk. Regelmatig wordt er getoeterd en steken mensen hun duim op. Ik hoop dan dat ik anderen ook inspireer om hetzelfde te doen. Als iedereen één stuk afval zou oprapen, zou de wereld er heel anders uit zien. Of nóg beter: gooi het gewoon meteen in de afvalbak.”
Bewoners Rochusbuurt
Om de vier weken gaan ze op pad, de dertien enthousiastelingen die de Rochusbuurt graag schoonhouden. Tussendoor pakken ze ook de Geldropseweg aan. Met hun afvalgrijpers ruimen ze van alles op: blikjes, flessen, verpakkingen en vooral veel peuken. Ze proberen van elke ronde een gezellige activiteit te maken en buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Zo lopen ze altijd in groepjes van twee en drinken ze na afloop gezamenlijk koffie in het buurthuis.
Het initiatief begon in 2020. Buurtgenoot Ine Chatrou constateerde dat er weinig activiteiten waren in de buurt én stoorde zich al lange tijd aan al het zwerfafval. Daarop verzamelde ze een aantal mensen om zich heen en kwam ze in contact met aannemer Ploegmakers. Die laatste stelde afvalgrijpers, vuilniszakhouders en veiligheidshesjes ter beschikking, waarna het grote schoonmaken kon beginnen.
“Op tijd de boel opkuisen zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt.”
Gerda Berkers is een van de dertien vrijwilligers. Zij heeft ervaren dat als ergens al rommel ligt, mensen er sneller rommel bij gooien, “dus op tijd de boel opkuisen zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt.” Het opruimen levert regelmatig positieve reacties op, bijvoorbeeld door een opgestoken duim maar ook door het uitdelen van een appel of een rolletje drop.
Gerda raadt mensen die zich storen aan zwerfafval aan om zelf ook iets te doen, en niet te zeggen “dat moeten de gemeente of Cure of de winkeliers maar opruimen.” Verder adviseert ze nog om mensen aan te spreken die iets op straat gooien. En tot slot: natuurlijk is iedereen uit de buurt van harte welkom om het team te versterken.