Wadi's: zo hou je ze goed werkend en veilig

Een wadi (water afvoer drainage en infiltratie) is een groene greppel in het stedelijk gebied. Wadi’s bergen en zuiveren regenwater, waarna het infiltreert in de ondergrond. Het water komt dus niet in het riool terecht, waardoor het rioolstelsel en de waterzuivering worden ontlast. Zo helpen wadi's wateroverlast en droogte tegen te gaan. Er is een aantal zaken waar je op kan letten om wadi's goed te laten werken én om ze veilig te houden.

Aanvullende informatie

Datum

Water dat in een wadi terechtkomt, trekt langzaam de ondergrond in. De bovenste laag van die ondergrond bestaat vaak uit tuinaarde en functioneert als filterlaag. In deze filterlaag wordt vervuiling vastgelegd die meekomt met het regenwater. Omdat de filterlaag de vervuiling vasthoudt, kan de vervuiling ophopen. Dit gaat wel heel traag: een wadi is pas na twintig tot veertig jaar ‘vervuild’. Toch is dit wel iets om rekening mee te houden.

Als je ziet dat een wadi vervuild is of langer dan 48 uur vol water staat, kan je daar een ‘melding openbare ruimte’ van maken, bijvoorbeeld via de Buiten Beter-app. Ook is het aan te raden om kinderen niet te laten spelen in een volle wadi, in verband met eventuele ziektekiemen die in het water zitten en de mogelijk verraderlijk hoge waterstand. Bovendien kan je vervuiling voorkomen door je hond niet in een wadi uit te laten.

Off