Toelichting
‘Tegels eruit, groen erin’ is goed nieuws voor de natuur. We houden water vast voor momenten dat het droog is. Bomen, struiken én dieren hebben er baat bij. Maar er zijn nog meer goede redenen om afscheid te nemen van tegels en klinkers…
Op een tropische dag is het in een betegelde tuin niet om uit te houden. Ook ’s avonds niet. Dat komt omdat tegels en klinkers warmte vasthouden. In een tuin met planten en bomen is het op diezelfde tropische avond al gauw een paar graden koeler. Waarom? Omdat planten water verdampen. Dat geeft verkoeling; denk maar aan de verneveling van water bij een popconcert.
Wat is het effect?
Als je tegels of klinkers vervangt door bomen en struiken, blijft het zomers koeler in je tuin. Regent het hard of lang, dan kan het regenwater beter in de bodem zakken. Dit helpt overstromingen te voorkomen en is goed tegen de verdroging!
Als je tegels en klinkers vervangt door bomen en struiken, wordt je tuin interessant voor vlinders, bijen en andere insecten, en voor vogels en andere diertjes. Met sommige bijen- en vlindersoorten gaat het niet goed. Als we onze tuinen aantrekkelijker voor hen maken, kunnen deze soorten zich herstellen. En dat is ook weer goed nieuws voor de vogels die zichzelf én hun jongen voeden met deze en andere insecten.
Hoe ga je te werk?
- Wip met een schop of een ander gereedschap de tegels of klinkers los.
- Onder die bestrating zit waarschijnlijk een (onvruchtbare) laag van ongeveer 10 centimeter geel zand. Graaf dit zand uit.
- Maak de grond onder het oude zandbed los.
- Vul aan met goede tuinaarde en eventueel compost.
- Nu kun je gaan planten (zie voor meer informatie de pagina over beplanting).
Tips
Onderzoek je bodem
Met een doe-het-zelf bodemanalyse (te koop bij tuincentra) bepaal je de zuurtegraad van je tuingrond. Is je grond te zuur? Voeg dan kalk toe. Is je grond te basisch? Voeg dan juist tuinturf toe.
Vertroetel je bodem
Planten groeien het best in grond die – het klinkt misschien raar – water doorlaat maar ook water vasthoudt. Grond met voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingstoffen. Kortom: een humusrijke bodem. Er zijn twee manieren om een humusrijke bodem te verkrijgen:
- door verteerde plantenresten door de grond te mengen (zie tip ‘Maak je eigen compost’);
- door de grond te vermengen met een kant-en-klaar product zoals compost of bodemverbeteraar.
Humus houdt vele malen zijn eigen gewicht aan water vast en brengt voedingsstoffen in de grond. Dat bevordert de groei van planten(wortels), die op hun beurt de bodem weer luchtig maken.
Laat bladafval liggen
Laat in de winter zoveel mogelijk de afgestorven planten staan en het gevallen blad liggen. Snoei dood hout pas in het vroege voorjaar. Knip de resten fijn en laat ze op de grond liggen. Op deze manier is het voeding, bescherming voor jonge planten en nestmateriaal voor vogels.
Maak je eigen compost
Eigen compost maken van groenafval is een handige manier om de afvalberg te verminderen en zelf voeding voor de planten te produceren. Door deze compost tussen de planten te leggen verbeter je het bodemleven en bescherm je de grond tegen uitdroging.
In de tuincentra zijn composttonnen te koop. Handig als je niet genoeg ruimte hebt voor een composthoop. Let op: overgebleven gekookt voedsel kan niet op een composthoop. Rauwe groenten, fruit en klein gemaakt snoeiafval wel.
Meer informatie
- Op de site van Milieu Centraal lees je hoe je zelf compost kunt maken en wat er wel en niet op de composthoop mag.
- Ook de YouTube-video over composteren is nuttig.
- Zie ook deze folder van Operatie Steenbreek.
- En bekijk de folder over geveltuintjes:
-
Folder geveltuintjes (235.19 kB)
Hoe zit het met subsidie?
Wil je als buurt op openbaar terrein meer gaan vergroenen? Bekijk dan de pagina over ontharden en vergroenen.
Als je tegels vervangt door beplanting kun je in aanmerking komen voor een subsidie van € 5/m2 ontharde tuin. Op de subsidiepagina vind je meer informatie.