Toelichting
Een erfafscheiding bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer van een tuin. Erfafscheidingen van steen of beton geven een ‘hard’ aanzicht en houden in de zomer de warmte vast, waardoor het in je tuin onaangenaam warm wordt en blijft. Een groene erfafscheiding daarentegen biedt verkoeling en geeft je het idee dat je midden in de natuur zit, ook al woon je in het hart van de stad!
Wat is het effect?
Een groene erfafscheiding biedt allerlei voordelen. Doordat een haag water verdampt biedt hij – in tegenstelling tot een muur of betonnen schutting – op warme dagen verkoeling. Daarnaast bieden groene erfafscheidingen schuil- en nestgelegenheid aan vogels. Sommige hagen produceren bessen en leveren op die manier voedsel aan vogels. Tot slot: een groene erfafscheiding is relatief goedkoop.
Tips
- Inbraakwerende erfafscheiding
Wil je dat je haag bescherming biedt tegen ongewenste gasten? Denk dan eens aan een soort als de meidoorn. Mensen houden er niet van vanwege zijn venijnige stekels, maar juist om die reden nestelen vogels er graag in. Bovendien zijn de bessen van de meidoorn voedzame wintervoorraad voor vogels. - Snel klaar
Vroeger moest een haag groeien vanaf ca. 20 centimeter tot pakweg 2 meter. Dat duurde jaren. Tegenwoordig kun je echter planten kopen in uiteenlopende lengtes. Je zit dus al snel beschut. - Snel of langzaam?
Heb je haast of heb je de tijd? Taxus en beuk groeien relatief langzaam, terwijl liguster en laurierkers juist heel snel groeien. - Seizoen of altijd groen?
Vind je het fijn als aan je tuin het seizoen kunt ‘aflezen’? Kies dan bijvoorbeeld voor beukenhaag of haagbeuk. Die wordt in de winter bruin. In het voorjaar verliest hij het blad en wordt hij weer fris groen. Liever het hele jaar door een groene haag als erfafscheiding? Denk dan ook eens aan een hedera (klimop). Over het algemeen geldt: hoe meer variatie, hoe beter. - Pas op met buxus
De buxus is in ons land heel populair als haag. Helaas valt de buxus steeds vaker ten prooi aan de buxusmot. Deze exotische mot is weliswaar te bestrijden, maar dat vergt een lange adem. Bovendien moet je dan met gif spuiten. Dan is bijvoorbeeld de taxus of de Japanse hulst (Ilex Crenata) waarschijnlijk een betere keus. - Veel of weinig ruimte?
Sommige hagen worden behoorlijk breed. Met name laurierkers, hulst en olijfwilg vragen behoorlijk wat ruimte. Andere soorten zijn beter smal te houden. Kies de soort die past bij (de grootte van) je tuin. - Vogels in je tuin
Hou je van vogels in je tuin? Denk dan eens aan de meidoorn of de liguster. Vogels zijn dol op hun bessen. Een bloeiende liguster trekt bovendien insecten zoals vlinders aan. Vogels zijn ook dol op de bessen van de taxus. - Durf te combineren
Waarom zou een haag uit één soort moeten bestaan? Een gemengde haag biedt meer variatie en minder kans op ziektes. Je hovenier geeft je graag advies over soorten die qua kleur, verzorging en vorm goed samengaan.
Hoe zit het met subsidie?
Voor het aanplanten van een groene erfafscheiding is geen subsidie beschikbaar. Voor andere maatregelen (die je misschien kunt combineren met een groene erfafscheiding) wel. Kijk voor meer informatie op de subsidiepagina.