Toelichting
Een dak met sedumbeplanting heeft minder last van langdurige droogte dan een dak met bijvoorbeeld grassen en kruiden. Sedumbeplanting slaat veel water op in de dikke bladeren. Bewateren is daardoor niet nodig. Na een lange droge periode herstelt het sedumdak zich doorgaans weer.
De opbouw (van onder naar boven) van een groen dak is als volgt:
- Eerst leg je op je dak (waar geen grind meer op ligt) een wortelwerend doek;
- Op het wortelwerend doek komt een drainagelaag. Deze laag vangt overtollig water uit de substraatlaag op en voert het af via een dakgoot of regenpijp. De drainagelaag zorgt er ook voor dat de wortels van de planten niet te nat blijven;
- Bovenop de drainagelaag komt de substraatlaag, die kan bestaan uit bijvoorbeeld lavastenen of een organische materiaal, afhankelijk van het type;
- In de substraatlaag wordt de begroeiing geplant (sedum en eventueel kruiden en/of grassen).
Wat is het effect?
Groene daken hebben diverse voordelen:
- Ze houden regenwater vast. Bij regenval leidt dat tot minder wateroverlast en bij warm weer tot verkoeling. Daarnaast komt er zo minder schoon water in de riolering.
- Een groen dak filtert stofdeeltjes uit de lucht waardoor de lucht schoner wordt.
- Groene daken dempen het omgevingsgeluid.
- Een groen dak isoleert goed. De woning is koeler in de zomer en blijft in de winter warmer. Dat scheelt in de stookkosten en de uitstoot van CO2.
- Een groen dak gaat twintig tot veertig jaar langer mee dan een gewoon dak. Een groen dak verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt de waarde van je woning.
- Groene daken bieden een prima bodem voor allerlei dieren en planten en zijn daardoor heel waardevol voor de biodiversiteit.
Omdat een groen dak niet zo heet wordt in de zomer, leveren zonnepanelen op een groen dak meer energie op (zonnepanelen zijn het effectiefst rond 25 graden Celsius).
Tips
- De juiste beplanting
Of je dak vooral in de zon of in de schaduw ligt, is belangrijk voor de keuze van je beplanting. Kies voor (lokale) planten die houden van een stenige bodem en waar vlinders zich in thuis voelen. Laat je adviseren door je leverancier. - Onderhoud je dak (eens per jaar)
Controleer je groene dak jaarlijks op zaailingen (jonge, uit zaad gegroeide of opgekweekte planten) van grotere planten zoals bomen en haal ze weg, of laat dat doen. Zo voorkom je dat zaailingen de waterdichte folie en het anti-worteldoek kunnen aantasten. Haal ook blad en vuil weg bij de regenwaterafvoer, zodat overtollig water gemakkelijk kan wegstromen. - Draagkracht dak
Hoewel een groen dak relatief weinig weegt is het raadzaam te controleren of je dak sterk genoeg is om de constructie te dragen. Twijfel je? Raadpleeg dan een constructeur of de leverancier van (de materialen van) je groene dak. - Doe het samen!
Een groen dak is ideaal voor een tuinberging. Hebben meer mensen in de straat dezelfde berging, schuur of garage met een plat dak? Kijk dan eens of je er een buurtproject van kunt maken. Kom je samen tot minstens 10 m2? Dan kom je ook nog in aanmerking voor subsidie. - Vraag advies
Ga na wat in jouw situatie de beste keuze is en laat je goed adviseren door een expert.
Meer informatie
Bekijk de websites van Nationaal Dakenplan en Milieu Centraal voor alle actualiteiten rondom dak- en gevelgroen. In deze YouTube-video wordt in stappen uitgelegd hoe je een groen dak aanlegt. Als je namens een bedrijf meer wil weten over groene, groenblauwe, en andere duurzame daken, kan je kijken op de website van het Collectief Duurzame Daken Eindhoven.
Hoe zit het met subsidie?
Ga je van een bestaand dak een groen dak maken? Dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie van € 25 per vierkante meter vergroend dak. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de subsidiepagina.