“Mijn naam is Wim Meijer, nu al een aantal jaar gepensioneerd. Sinds 1978 woon ik in Eindhoven en sinds 1998 in de wijk Genderbeemd. Voorheen was ik adviseur in de vastgoedsector binnen woningcorporaties waarbij ik veel in contact ben geweest met duurzaamheidsvraagstukken. Hierbij ging het vooral om het verduurzamen van huizen naar label B en het zorgen voor gasloze woningen.”
-
Wat is jouw connectie met het onderwerp duurzaamheid?
"Sinds januari 2023 ben ik met twee andere buurtbewoners coördinator Duurzaamheid binnen de wijk Genderbeemd bij Stichting Buurtbeheer Genderbeemd (SBG). Stap voor stap proberen we de wijk duurzamer te maken door de buurtbewoners bewust te maken van alle mogelijkheden. Drie keer per jaar brengen we een blad uit met daarin informatie over het verduurzamen van je woning. Ook zijn er verschillende acties in samenwerking met 040energie die worden georganiseerd in de wijk."
-
Hoe belangrijk vind je duurzaamheid en waarom?
“Met een temperatuursstijging van 1,5 graden op de wereld en de stijging van de zeespiegel waar wij als mens de grootste vervuiler zijn, vind ik duurzaamheid heel belangrijk. Ik vind dat mensen zich bewuster moeten zijn dat het over een tijd niet meer leefbaar is. We moeten met z’n aller veel preventiever in plaats van correctief te werk gaan.”
-
Je hebt in de Genderbeemd de Energie Bespaar Game (EBG) geïnitieerd. Wat houdt dat in?
“De Energie Bespaar Game kwam toevallig op mijn pad. Na jaren de buurtbewoners te hebben geïnformeerd en gemotiveerd te verduurzamen met artikelen in ons infoblad, begon ik me af te vragen hoe ik het aantrekkelijker kon maken om er ook daadwerkelijk aan mee te doen. De EBG is een digitaal spel in het thema duurzaamheid, waarbij mensen samen in teams op een andere manier kennis maken met het verduurzamen en de mogelijkheden hiervan. Hierdoor werd ik getriggerd, aangezien ik niet meer hoefde te schrijven of te vertellen over het thema naar de inwoners, maar alleen maar de game hoefde te introduceren in de wijk. De game duurde zes weken met elke week een vragenronde. In verschillende teams konden de buurtbewoners samen aan de slag gaan met verschillende opdrachten. Er ontstonden appgroepen en de deelnemers gingen bij elkaar op de koffie om de game te bespreken. Dit zorgde ook voor veel verbinding in de wijk. Naast dat het sociaal gezien heel erg effectief was, hielpen de deelnemers elkaar ook binnen het verduurzamen tijdens de game. In totaal waren er acht teams gevormd binnen het totaal aantal van 42 deelnemers.”
-
Wat waren de reacties? En wat is de impact voor de toekomst?
“Het was niet gemakkelijk om buurtbewoners te motiveren om mee te doen met de game. Enkelen wilde wel direct meedoen, maar met sommigen moest ik echt in gesprek gaan om ze ‘over te halen’. Eenmaal tijdens het spel groeide het gevoel van enthousiasme. De game werd feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking, wat ook goed werd ontvangen door de deelnemers.
Verschillende buurtbewoners zijn offertes aan gaan vragen om bijvoorbeeld het glas te laten vervangen. Dit komt vooral door de huizen uit onze wijk die rond de 30/40 jaar oud zijn. Via ramen en deuren van de woning wordt vaak het meeste energieverlies geleden. Daarnaast gingen verschillende mensen zich verdiepen in zonnepanelen. Maar als belangrijkste: ze zijn hun gedrag gaan veranderen binnen huis door de lampen uit te doen, de verwarming een graadje lager te zetten, eerder uit te schakelen wanneer ze weg zijn van huis of door tochtstrips te plaatsen etcetera.”
-
Wat doen jullie nog meer in de Genderbeemd om te verduurzamen?
“Vanuit de gemeente is er al een deal genaamd Adopteer een straat. Klik op deze link voor meer informatie over het project: Adopteer een straat. Hierbij is het de bedoeling om bij alle bomen, zogenaamde boomspiegels, plantjes te poten. Maar ook om geveltuinjes te maken. Dit slaat binnen Genderbeemd erg goed aan. Ook ruimen de buurtbewoners periodiek zwerfafval op en worden we allemaal steeds bewuster van het verduurzamen van zowel ons huis als de wijk.”
-
Wat wil je de inwoners van gemeente Eindhoven graag meegeven?
“Duurzaamheid is niet alleen energie besparen en CO2 uitstoot verminderen, maar het gaat ook om het maken van een circulaire economie, minder afvalproducten en het bewuster maken van de mens binnen dit thema.”