Waarom circulair ondernemen?
De bedrijven en industrieën binnen de gemeente Eindhoven zijn verantwoordelijk voor verreweg de grootste materiaalstromen: 2.500 kiloton aan grondstoffen, materialen en (half)fabricaten. Het grondstoffengebruik kan vaak veel efficiënter. Daarnaast worden veel van de grondstoffen, materialen en producten gewonnen of geproduceerd in andere landen, waar de arbeids- en milieuomstandigheden minder goed zijn dan in Nederland. Door oplopende geopolitieke druk ontstaat er in de toekomst een run op (kritieke) delf- en grondstoffen. Als we niet circulair gaan ondernemen, blijven bedrijven afhankelijk van externe/buitenlandse toevoer van grondstoffen en halffabricaten. Ten slotte gaat er veel waarde verloren doordat producten of materialen eindigen in de afvalverbranding of naar het buitenland geëxporteerd worden, en niet terugkeren in de (binnenlandse) keten.
Een circulaire economie heeft minder last van schaarste aan grondstoffen en is minder afhankelijk van buitenlandse import en export. De transportketens worden korter, wat een positief effect heeft op de broeikasgasreductie. Ook is er minder verlies van natuurlijk kapitaal, zoals ontbossing, bodemdegradatie en verlies van biodiversiteit. Dit heeft invloed op de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen voor bedrijven. Een ander positief effect van een circulaire bedrijfsvoering is dat het talent aantrekt. Jongeren kiezen steeds vaker voor werken bij duurzame bedrijven.
Voorbeelden uit Eindhoven
Ben jij al in aanraking gekomen met circulair ondernemen? In Eindhoven zijn er drie verschillende manieren waarop we aan de slag zijn. De gebiedsgerichte aanpak werkt op bedrijventerreinen, de sector aanpak kijkt naar specifieke sectoren en wanneer je als individu een vraag of idee hebt, dan kijken hoe we je verder helpen.
Gebiedsgerichte aanpak:
Om in een gebied circulariteit en andere verduurzamingsacties aan te pakken, is het belangrijk om samen te werken. Dit kan bijvoorbeeld door op een bedrijventerrein een bedrijven investeringszone te maken zodat iedere ondernemer een rol speelt.
Op industriepark De Hurk zijn we al aan de slag op deze manier. Circulariteit pakken we aan in samenwerking met BIZ De Hurk Werkt! en Stichting Indusym. We organiseren ophaalrondes van materialen die als waardevolle grondstof kunnen worden gebruikt. Bekijk de LinkedIn pagina van De Hurk Werkt! voor de laatste updates.
Ben je gevestigd op De Hurk en wil je meer weten of zie je circulaire kansen binnen je bedrijf op De Hurk, neem dan contact met ons op.
Sectorale aanpak:
Een andere manier om elkaar te versterken, is het samenwerken met soortgelijke ondernemingen. Dat noemen we een sectorale aanpak.
In de Green Deal Zorg Eindhoven/Metropool Regio Eindhoven werken vijftien gezondheidsinstellingen en twaalf gemeenten samen. Het doel is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren met maatregelen op gebied van verschillende duurzaamheidsthema’s. Circulariteit is hier een onderdeel van. Gezondheidsinstellingen kiezen bijvoorbeeld voor herbruikbare boven wegwerp-hulpmiddelen. Deelnemende instellingen behalen minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg. Naast dit voorbeeld in de zorg, verkennen we ook kansen in andere sectoren in Eindhoven.
Individuele aanpak:
Zijn we nog niet actief in uw gebied of sector en heeft u een specifieke vraag, neem dan contact op!
Tips!
Hieronder staan interessante websites over circulair ondernemen en adviezen. Druk op de volgende links:
Afval Circulair
Circulairinbedrijf
Nederland circulair in 2050
Is het afval?
RIVM-circulaire economie
Regionale Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
Rechtsoordelen
Subsidies: ondersteuning vanuit de overheid
Ben je een ondernemer of organisatie en wil je slimmer en zuiniger omgaan met grondstoffen of producten? Dan zijn onze subsidies en andere ondersteuning op het gebied van de circulaire economie interessant voor jou.
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om u te ondersteunen in de transitie naar circulair ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld subsidies voor Circulaire Ketenprojecten en Circulaire Economie. De meest recente informatie en uitleg over de subsidies kunt u vinden op de website van RVO (Subsidie- en financieringswijzer (rvo.nl)).
Subsidies regionaal en lokaal
Soms zijn er andere regionale of lokale subsidies beschikbaar voor circulair ondernemen, wanneer wij deze vinden, delen we ze hier.
Wet- en regelgeving
Wil je als bedrijf een circulair initiatief opstarten en heb je vragen over bijvoorbeeld einde-afval, experimenteerruimte of belemmerende wet- en regelgeving? Neem dan contact op met de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant om te bespreken of en hoe dit past binnen wet- en regelgeving. Dat kun je doen door direct contact op te nemen of naar hun website te gaan.
E-mail: duurzaamheid@odzob.nl | Telefoon: 088 369 03 69
Circulaire Economie | Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (odzob.nl)
Wil je meer weten over gesloten kringlopen of circulaire kansen binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons via duurzaamheid@eindhoven.nl.