Laten we elkaar motiveren en inspireren: van afval scheiden tot fietsen en energie besparen. Benut rolmodellen en maatschappelijke betrokkenheid om duurzaamheid te promoten, en zorg voor handhaving en regelgeving. Samen maken we leefbare, sprankelende wijken waar mens en natuur samensmelten!
Openbare ruimte
Om ervoor te zorgen dat we een groene en duurzame buitenruimte kunnen creëren die interacties tussen bewoners aanmoedigt, moeten we groen voorrang geven boven parkeren. Ook is er animo voor meer recreatiezones in het stadscentrum, groene evenementen met een multiculturele keuken te organiseren, scholen te adopteren door de gemeenschap erbij te betrekken, wetten tegen zwerfvuil en om hondenpoep te handhaven (met boetes voor overtreders), buitenruimtes te creëren voor gezelligheid, ontspanning en lichaamsbeweging. We moeten ook autodelen aanmoedigen om het aantal auto's op de weg te verminderen en meer ruimte te maken voor groen en recreatie.
Het is belangrijk om leefbare groene gebieden te behouden en tegelijkertijd rekening te houden met wat we bouwen. We moeten straten zien als openbare ruimten in plaats van als doorgangen voor het verkeer. Andere manieren om een duurzame omgeving te creëren zijn het creëren van buurtbatterijen met ontmoetingsplaatsen en veel vegetatie, het aanleggen van mini-voedselbossen in gemeenschappen, het vergroten van schone waterbronnen zoals de Dommel in Eindhoven.
Daarnaast zouden subsidies vooraf kunnen worden verstrekt, zodat bewoners niet alle kosten zelf hoeven te dragen bij het uitvoeren van milieuvriendelijke initiatieven zoals regentuinen of het installeren van zonnepanelen op daken. Door deze dingen samen als gemeenschap te doen, kunnen we een omgeving creëren waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen en tegelijkertijd optimaal kunnen genieten van de schoonheid van de natuur!
Iedereen kan meedoen
Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen aan de verandering en actief deelneemt, kunnen de volgende acties worden ondernomen op basis van de post-its:
- Stimuleer ontmoetingsplekken, zoals buurttuinen en -centra, om het gemeenschapsgevoel en sociale cohesie te bevorderen.
- Zorg voor duidelijke, meertalige communicatie en informatievoorziening via verschillende kanalen, zoals de gemeentewebsite, fysieke informatiecentra, en lokale scholen.
- Maak het financieel aantrekkelijk en laagdrempelig om mee te doen, bijvoorbeeld door subsidies, collectieve financiering, inkomensafhankelijke maatregelen, en terugbetaalconstructies.
- Bied praktische ondersteuning, zoals klusteams, reparatie- en isolatiebureaus, en gratis klimaatadvies, vooral voor bewoners met lagere inkomens en huurders.
- Zorg voor toegankelijkheid en inclusiviteit, door rekening te houden met minder mobiele of beperkte bewoners en het gebruik van vertalers indien nodig.
- Organiseer educatieve programma's en campagnes voor alle leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld via basisscholen, om bewustwording te vergroten en praktische tips te geven.
- Promoot duurzame vervoersalternatieven, zoals beter openbaar vervoer, fietsen, en laadpalen voor elektrische auto's in wijken waar bewoners dit kunnen betalen.
- Stimuleer groene initiatieven en vergroening van wijken, zoals gedeeld groen, tegeltuinen, voedselbossen, en biodiversiteitsvriendelijke straatverlichting.
- Zorg voor zichtbare resultaten op korte termijn en maak de voordelen van verduurzaming concreet, bijvoorbeeld door te communiceren over kostenbesparingen en het tonen van succesvolle projecten in de buurt.
- Werk aan het opbouwen van vertrouwen tussen bedrijven, bewoners, en de overheid, en ondersteun collectieve initiatieven en samenwerking tussen verschillende partijen.
Motiveren en inspireren
Om elkaar te motiveren om afval te scheiden, meer te fietsen en lopen en energiegebruik te verminderen, kunnen we de volgende ideeën uit de post-its toepassen:
- Betere informatievoorziening en educatie: Maak gebruik van creatieve en aantrekkelijke manieren om mensen te informeren en bewust te maken van het belang van duurzaamheid, zoals het verwerken van boodschappen in films, series en reclames. Begin op jonge leeftijd met educatie op scholen over afval scheiden, energiebesparing en fietsen.
- Stimuleer fiets- en ov-gebruik: Maak ruimte voor fietsers door fietspaden en fietsenstallingen te creëren, fietsers voorrang te geven op auto's en stoplichten voor fietsers te verminderen. Faciliteer OV-gebruik en maak het aantrekkelijk.
- Beloningen en financiële prikkels: Maak afval scheiden lonend door bijvoorbeeld statiegeld op glas, blik en doppen in te voeren. Beloon duurzaam gedrag door biologische producten goedkoper te maken of kortingen te geven aan mensen die met de fiets komen.
- Sociale druk en rolmodellen: Maak gebruik van groepsdruk, hippe rolmodellen en vloggers om duurzaam gedrag te promoten. Creëer een positieve sfeer rondom duurzaamheid en spreek elkaar aan op goed gedrag.
- Infrastructuur en faciliteiten: Zorg voor voldoende afval inzamelplekken, maak afval scheiden makkelijker voor flatbewoners en ouderen, en zorg voor meer inzamelpunten voor plastic. Creëer groene ontmoetingsplekken, pleintjes voor groente verbouwen en buurt kippen, en faciliteer fietsen en OV-gebruik.
- Bewustwording en dialoog: Ga de wijk in en voer gesprekken met bewoners om elkaar te inspireren en bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Organiseer workshops, lezingen en evenementen om kennis en ervaringen te delen.
- Maatschappelijke betrokkenheid: Betrek scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties bij duurzaamheidsinitiatieven. Maak subsidie aan verenigingen afhankelijk van duurzaamheid en laat maatschappelijke organisaties het goede voorbeeld geven.
- Herdefiniëren van afval: Zie afval niet langer als afval, maar als grondstof. Dit helpt bij het veranderen van de mindset en het stimuleren van circulaire economie.
- Handhaving en regelgeving: Voer boetes in voor mensen die vuil op straat gooien en zorg voor betere handhaving. Maak tegels in bebouwde grond vergunning plichtig om groenere omgevingen te stimuleren.