Zonnepanelen schitteren, sedumdaken floreren, bussen en fietsen rijden regelmatig, parkeerplaatsen worden parken en gemeenschappen bloeien op. Betrokken werknemers en samenwerking zijn de sleutel in dit harmonieuze geheel. Van ludieke afval-opraap acties tot ijverige tuiniers en bevlogen vrijwilligers, zij geven kleur aan het beleid en stimuleren duurzaamheid. Burgers leggen onder andere de nadruk op lokale, duurzame producten, het verminderen van voedselverspilling en het ontmoedigen van vlees en zuivel. Deze symfonie van verandering laat een groene golf over bedrijventerreinen rollen, klaar voor een duurzame en circulaire toekomst.
Gezonde groene werkomgeving
Voor dit onderwerp was de vraag van de gemeente: Hoe kunnen we samen met bedrijven, parkmanagers, omwonenden en andere partijen aan de slag met klimaatvriendelijke maatregelen op onze bedrijventerreinen? De post-its bevatten allerlei ideeën om samen met bedrijven, parkbeheerders, bewoners en andere belanghebbenden klimaatvriendelijke maatregelen op industrieterreinen te treffen.
Het gebruik van zonnepanelen en sedumdaken, en het betrekken van naburige gemeenschappen bij lokale klimaatbestendigheid wordt aangemoedigd. Andere thema's zijn vervoer, betrokkenheid van werknemers (zoals het competitief oprapen van straatvuil tijdens de lunchpauze), beleid, samenwerking en biodiversiteit. Deze thema's stimuleren carpoolen, gratis openbaar vervoer aanbieden, alternatieve vervoerswijzen stimuleren, de betrokkenheid van werknemers bij tuinieren en vrijwilligerswerk bevorderen, beleid opstellen dat duurzaamheid bevordert, en samenwerking en dialoog tussen belanghebbenden aanmoedigen om tot een uniform en duurzaam ontwerp voor industriegebieden te komen, met onder andere veel minder ruimte voor parkeren. Ten slotte wordt het bevorderen van de biodiversiteit aangemoedigd door het gebruik van insectenhotels, diverse beplanting en regentuinen. Samen vormen deze ideeën een alomvattende aanpak om duurzame en klimaatbestendige industriegebieden te creëren.
Duurzame en circulaire bedrijfsvoering
Voor dit thema was de vraag vanuit de gemeente: Hoe zorgen we ervoor dat de bedrijfsvoering van bedrijven duurzaam en circulair is? Burgers kwamen met een aantal belangrijke thema's, zoals beoordeling en regelgeving, duurzaam ontwerp en productie, bewustwording en educatie, samenwerking en lokale initiatieven, en voedsel en consumptie.
Er werd benadrukt dat het belangrijk is dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het klimaat en dat zij verantwoording afleggen voor hun hele supply chain. Dit kan worden bereikt door het beoordelen van hun CO2- en NOx-voetafdruk en het toepassen van interne CO2-beprijzing. Bedrijven zouden ook verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun producten gedurende de hele levenscyclus en hierbij circulair ontwerp moeten toepassen.
Bewustwording en educatie werden ook benadrukt als belangrijke thema's, waarbij het van belang is dat bedrijven worden gestimuleerd om op een duurzame en ethische manier te opereren. Er werd gepleit voor meer aandacht voor intrinsieke motivatie en ethiek in bedrijfsvoering, en voor het financieel beoordelen en belonen van bedrijven op basis van hun duurzaamheid.
Samenwerking en lokale initiatieven zijn van groot belang om duurzame en circulaire bedrijfsvoering te bevorderen. Burgers pleiten voor het benutten van daken voor zonnepanelen en het creëren van ecosystemen en platforms voor circulaire initiatieven. Ook werd gepleit voor het stimuleren van lokale productie en betrokkenheid van bedrijven via bedrijfsvrijwilligerswerk. Tot slot werd benadrukt dat voedsel en consumptie een belangrijk thema zijn, waarbij bedrijven zich moeten richten op duurzaam en lokaal inkopen en het verminderen van voedselverspilling en het ontmoedigen van vlees en zuivel in kantines.
Woon-werk verkeer
Op dit bord stonden veel ideeën om autogebruik voor woon-werkverkeer te verminderen en duurzame mobiliteit te bevorderen. De suggesties variëren van het aanbieden van "gratis ov", het bevorderen van carpoolen en het aanmoedigen van fietsen, tot het aanbieden van betaalbare woningen dichter bij de werkplek. Sommige thema's worden echter bekritiseerd, zoals het overvloed aan parkeerplaatsen voor auto's en de hoge kosten (in tijd en geld) van het openbaar vervoer. In het algemeen is het doel een betere infrastructuur voor fietsers te creëren, de toegang tot het openbaar vervoer te verbeteren en de milieueffecten van het woon-werkverkeer te verminderen.