Start campagne: Breng je medicijnresten terug

Vanaf 18 oktober vindt de #RikOnTour-campagne plaats in Eindhoven. Bij 22 (ziekenhuis)apotheken in Eindhoven kunnen inwoners restmedicijnen in de opvallende ‘Rik Retour - een vrolijke gele capsule’-box gooien. Ook na die tijd blijft de mogelijkheid om restmedicatie in te leveren. 

Rik Thijs, wethouder van water en milieu, en Marie-Claire van Hek, Lid Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis geven vrijdag 18 oktober het startsein voor de campagne in het Catharina Ziekenhuis. Thijs: “Het is eigenlijk heel simpel. Breng medicijnresten terug naar de apotheek of lever ze in bij de milieustraat. Zo komen de resten niet in ons (oppervlakte) water terecht en houden we water dus schoon en gezond.” 

Marie-Claire van Hek vult aan: "Medicijnen zijn bedoeld om ons beter te maken, niet om onze omgeving schade toe te brengen. Door bewust om te gaan met wat we overhouden, beschermen we niet alleen het water, maar dragen we ook bij aan een gezondere toekomst voor ons allemaal."

Samen zorgen voor schoon én gezond water

Jaarlijks komt minstens 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dat gebeurt via toiletbezoek maar ook doordat medicatie vaak door de gootsteen of het toilet wordt gespoeld. Hierdoor verslechtert het waterleven en wordt het zuiveren van het drinkwater steeds lastiger. Vandaar de oproep: gebruik medicijnen bewust en breng terug wat je niet meer nodig hebt. Dit kan bij de apotheek of milieustraat.

Interactieve uitleg over water en medicatie

Aanvullend op de campagne is er de interactieve #RikOnTour-unit. Deze unit maakt op een speelse manier duidelijk wat de relatie is tussen water en medicijnen. De #RikOnTour-unit staat van 18 oktober tot 1 november in het Catharina Ziekenhuis en daarna tot 15 november in het Máxima Medisch Centrum.

De campagne is ontwikkeld door het Brabants Netwerk Medicijnresten uit Water en actief mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Stroomz, Apothekersvereniging CAZO, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis. 

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van de #RikOnTour- en #BrengOnsTerug-campagne

 

Off