Over de Green Deal Zorg
In 2019 is in Eindhoven de eerste Green Deal Zorg gestart met 5 zorgpartijen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerking waar alle (grote) zorginstellingen en gemeenten binnen de MRE regio aan mee kunnen doen. De certificering van de Milieu Thermometer Zorg stond centraal in de aanpak. Nu (vrijwel) alle partijen inmiddels in bezit zijn van het bronzen certificaat, wordt de aanpak meer verlegd naar het behalen van gezamenlijke doelen. Dit doen we komende twee jaar aan de hand van de volgende thema’s.
Thema 1: Verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik)
We steunen de missie van het ‘Brabants kernteam medicijnresten uit water’: minder medicijnresten in het oppervlaktewater en zo bijdragen aan drie extra gezonde levensjaren voor Brabanders in een gezonde leefomgeving. Ook zetten de zorgpartijen in op het verminderen van medicijnen die ongebruikt retour en verbrand (moeten) worden. Hierbij wordt het voorschrijf-, bestel-, en leverproces onder de loep genomen in samenwerking met de apotheek. Bewustwording onder medicijngebruikers over de impact van medicijnresten op het milieu is een belangrijk aspect.
Thema 2: Energie
Een belangrijke doelstelling is het verminderen van de CO₂-uitstoot. Binnen dit thema zoeken we de bredere samenwerking in de regio op en verkennen we de mogelijkheden voor het benutten van lokale duurzame energiebronnen. Alle zorginstellingen hebben voor hun vastgoed een CO₂-routekaart opgesteld en bestuurlijk vastgesteld. Dit conform de werkwijze van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg die voor de zorgsector in samenwerking met de zorgbranches de afspraken uit het Klimaatakkoord ondersteunt.
Thema 3: Gezondheidsbevordering & voeding
Om de gezondheid van inwoners te verbeteren en de ecologische voetafdruk van voedselconsumptie te verkleinen, zetten we ons in voor een verschuiving van dierlijke eiwitten naar meer plantaardige eiwitbronnen en verkorting van voedselketens. We streven hierbij naar bewustwording en gedragsverandering rond gezonde en duurzame voedingskeuzes. Daarnaast zoeken we samenwerking met lokale partners om zo de beschikbaarheid van verse, lokale producten te vergroten.
Thema 4: Circulariteit en grondstoffenverbruik
In samenwerking met gemeenten en zorginstellingen streven we naar een circulaire benadering van materialen en inkoop, waarbij we afval reduceren, door het gebruik van wegwerpproducten te minimaliseren en duurzame keuzes stimuleren. Door het sluiten van regionale afspraken met leveranciers richten we ons op het creëren van een duurzame en herbruikbare materiaalstroom.
Thema 5: Mobiliteit
We willen de afhankelijkheid van autogebruik verminderen en duurzame mobiliteit bevorderen. Samen met regionale partners zoals Brainport Bereikbaar en het Brainport Smart Mobility programma stimuleren we alternatieve, duurzame vervoersmogelijkheden voor medewerkers, cliënten en patiënten. Daarbij zetten we onder andere in op het vergroten van de toegankelijkheid van fietsroutes, deelvervoer en openbaar vervoer, zodat duurzame keuzes aantrekkelijker en gemakkelijker worden voor iedereen.
Thema 6: Klimaatadaptatie
Met het oog op de toenemende temperaturen en de effecten van klimaatverandering zetten we ons in voor een klimaat adaptieve omgeving. Door middel van slimme, groene aanpassingen willen we de leefbaarheid in onze zorginstellingen verbeteren en een gezonde en comfortabele leefomgeving behouden, nu en voor de toekomst. Denk hierbij onder andere aan voldoende waterberging en het aanpakken van hittestress door vergroening en het creëren van meer schaduwrijke plekken.
Thema 7: Bewustwording en communicatie
Aansluitend op het landelijke thema is het vergroten van bewustwording en kennis over de wederzijdse impact van zorg, klimaat en milieu, is bewustwording ook in de regionale samenwerking een belangrijk aandachtspunt. Hierbij ligt de nadruk op het meenemen van de interne organisatie, het verankeren van duurzaamheidsambities in de gehele bedrijfsvoering, en het bevorderen van kennisdeling om gezamenlijk duurzame transities te versnellen.
Deelnemende instellingen en gemeenten
- Zorgpartijen: Amarant, Archipel Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Combinatie Jeugdzorg, GGzE, Libra revalidatie & audiologie, Lunet Zorg, Maxima Medisch Centrum, Savant Zorg, Anna ziekenhuis/Anna zorggroep, Stichting Oktober, Valkenhof, Vitalis WoonZorg Groep en ‘t Wasven.
- Gemeenten: Best, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
- Overige partijen: Milieu Platform Zorg, Brabants Ontwikkeling Maatschappij en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Meer informatie
Stuur voor meer informatie of bij interesse een e-mail naar Ilse ter Horst, Adviseur Energietransitie via duurzaamheid@eindhoven.nl.