Kinderen in actie voor een groener Eindhoven

Toen Lante (11) en Jeppe (8) zagen dat er bomen bij hen in de buurt werden gekapt, vroegen ze zich af waarom dat eigenlijk gebeurde. Waarom komen er niet juist meer bomen en planten? Ze schreven een brief naar de gemeente en kregen reactie van wethouder Rik Thijs (Groen en Water). Hij nodigde de kinderen uit om samen met hem bomen te planten in de Genneper Parken.

Publicatiedatum

Datum

De waarde van groen

Al snel leerden Lante en Jeppe dat voor het kappen en snoeien van bomen in Eindhoven twee redenen bestaan. Bomen worden gekapt of gesnoeid omdat ze moeten wijken voor andere plannen – zoals bij de bomen die Lante en Jeppe zagen verdwijnen - of omdat dat nodig is voor het onderhoud van de bomen. Maar voor iedere gekapte boom plaatst de gemeente ergens evenveel bomen terug. “Groen is belangrijk” aldus wethouder Thijs. “Het zorgt onder andere voor verkoeling in hete zomers, groen neemt water op bij heftige regen en groen zuivert de lucht. En natuurlijk het belangrijkste: een groene omgeving is een fijne omgeving.”

Compensatieplicht

Als het kan, worden nieuwe bomen geplant in de buurt van de gekapte bomen. Als dat niet lukt, worden op een andere plek in de stad bomen geplant. De bomen die zij zagen verdwijnen stonden vlakbij de Genneper Parken. Vandaar dat Lante en Jeppe daar nieuwe bomen plantten. Als niet in de buurt hergeplant kan worden, krijgt een gekapte boom een waarde. Die waarde gaat in een fonds. Dat fonds wordt weer gebruikt voor de vergroening van het centrum en andere minder groene gebieden in de stad. Ook kan het geld worden ingezet voor de verbetering van de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van de stad.

Wethouder plant boom met kinderen

Off