Spullen repareren; het repair café
Eindhoven heeft acht Repaircafés, verspreid over de stad in: Woensel, Blixembosch, Gestel, Eindhoven-Zuid, Stratum, Tongelre, Acht en Prinsejagt. Tijdens de openingstijden kun je hier vrijblijvend binnenlopen. Neem je kapotte huishoudelijke spullen mee en de mensen daar repareren het voor je waar je bij staat. Bekijk voor meer informatie de website van de Repaircafes: Repaircafé Eindhoven (repaircafeeindhoven.nl)
Kringloopwinkels
Ook zijn er tientallen kringloopwinkels in Eindhoven waar je terecht kunt om jouw spullen in te leveren of om zelf te kopen. Zo gaat er niks verloren. Op de website www.allekringloopwinkels.nl staat een overzicht met alle kringloopwinkels in heel Nederland, maar ook die ene kringloopwinkel bij jou in de buurt.
“Kringlooporganisaties zamelden in 2022 samen 144 miljoen kg goederen in, dit zorgde voor een besparing van 156 miljoen kilo C02. Ter vergelijking: 1.000 kilo CO2 komt vrij bij 8 keer heen en weer van Amsterdam naar London vliegen.”
Bron: BKN monitoring kringloopwinkels
Circulaire economie; wat is het eigenlijk?
In een Circulaire economie hebben materialen en producten een positief effect op mens en milieu. Dit geldt voor alle stappen in het productie- en gebruikersproces. Dus van de winning van de grondstoffen, de productie zelf, het transport, het gebruik ervan tot en met het einde van de levensduur.
Waarom is werken aan Circulaire economie nodig?
De wereld en dus onze stad is in beweging. Het aantal inwoners neemt toe en ook onze welvaart groeit. We doen een steeds groter beroep op grondstoffen en materialen. Meer dan de aarde bieden kan. Er ontstaan milieuproblemen, zoals vervuiling van lucht, water en bodem, klimaatverandering en het verdwijnen van planten‐ en diersoorten. Kortom we moeten slimmer en efficiënter omgaan met grondstoffen en materialen.