Waterbestendige constructiewijze en materiaalkeuze
Je kunt een gebouw zo ontwerpen dat een overstroming niet tot bouwkundige schade leidt. Denk aan de toepassing van waterbestendige constructie- en afwerkingsmaterialen zoals beton, gesloten cel-isolatie, baksteen, wand- en vloertegels, aluminium en stalen kozijnen, glas enzovoorts. Je kunt ook denken aan een gebouw zonder kruipruimte. Zo sluit je uit dat na wateroverlast water en verontreinigingen onder het gebouw achterblijven. Een gebouw dat slim is geconstrueerd, met gebruikmaking van waterbestendige materialen, kun je na een eventuele overstroming en reiniging weer relatief snel in gebruik nemen. Wij adviseren om kelders waterdicht uit te voeren, ook al schrijft het bouwbesluit dit niet voor.
Zelfvoorzienende installaties
Generatoren voorzien gebouwen tijdelijk van stroom als de reguliere stroom – bijvoorbeeld door wateroverlast – is uitgevallen. In combinatie met accu’s waarborgen ze – bijvoorbeeld in bedrijfspanden – de continuïteit van de bedrijfsvoering. Je kunt ook denken aan zonnecellen.
Waterbestendige installaties in een kelder of souterrain
In gebieden met kans op wateroverlast kunnen in kelders en souterrains de stopcontacten, schakelaars en schakelkasten het beste hooggeplaatst worden, zodat bij overstroming geen kortsluiting ontstaat.
Afsluiten van gebouwen
In gebieden met wateroverlast kun je waterdichte schotten of luiken toepassen om schade in het gebouw te voorkomen. Denk hierbij niet alleen aan afsluitingen voor grote openingen zoals deuren en ramen, maar ook aan de ventilatieopeningen, stootvoegen en dergelijke.
Voorbeelden van klimaatregelen op stedelijk niveau:
- Maaiveldverhoging
Een gebouw boven maaiveldniveau loopt minder risico op waterschade. Je kunt het gebouw op palen of op een verhoging van grond (zoals de traditionele terp) zetten. - Geleiding van regenwater over de weg
Bij herstructureringen en bij nieuwbouwwijken kun je de weg zo aanleggen dat het regenwater naar gebieden loopt waar het minder schade veroorzaakt. Andersom kun je wegen ook zo inrichten dat ze water bufferen, bijvoorbeeld door een holle weg aan te leggen, zodat een lager gelegen, kwetsbaar gebied wordt ontzien.