Toelichting
Een geveltuintje maken kan iedereen. Met een bescheiden inspanning maak je van je voorgevel een groenoase. En het leuke is: je hebt een ruime keuze uit geschikte planten. Vangt je voorgevel veel zon? Denk dan aan soorten zoals leipeer, stokroos, lavendel, salie, vetplant, siergrassen, klimrozen of blauwe regen. Voor een gevel in de schaduw zijn soorten als akelei, anemoon, vingerhoedskruid, varens en clematis heel geschikt.
Wat is het effect?
Een geveltuin heeft allerlei voordelen. Zo hebben planten in de volle grond minder water nodig dan planten in een pot. Je hoeft ze dus niet zo vaak water te geven. Als je klimplanten in de geveltuin zet, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koeler. Kies je voor vruchtdragende soorten zoals wijnranken of rode bessen, dan bieden de vruchten voedsel voor jezelf of voor vogels. Kies je voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten, dan help je mee de biodiversiteit te vergroten.
Gevelbeplanting biedt ruimte aan insecten zoals vlinders om te schuilen. Kleine dieren zoals egels gebruiken de geveltuintjes om van tuintje naar tuintje te gaan. Dankzij geveltuintjes kunnen zij zich ‘beschermd’ verplaatsen door de straat. Deze groene stukjes (‘stepping stones’ genoemd) vormen samen een soort ‘infrastructuur’ voor dieren.
Hoe ga je te werk?
- Verwijder de tegels
Haal een rijtje tegels langs de gevel eruit. Gebruik die bijvoorbeeld in de achtertuin voor een stapelmuurtje: goed voor dieren en planten. De maximale breedte van een geveltuin is in Eindhoven anderhalve stoeptegel (ongeveer 45 centimeter). Bekijk voor meer informatie over stapelmuurtjes het artikel van Vroege Vogels over stapelmuurtjes.
- Verbeter de grond
Langs de gevel en onder de tegels ligt hoogstwaarschijnlijk geel of scherp zand. Dat is onvruchtbaar. Graaf het af en vul de grond aan met goede tuinaarde.
- Kies je planten
Afhankelijk of er veel of weinig zon valt op de gevel kies je passende planten. Bloembollen geven al vroeg in het voorjaar kleur. Klimplanten bedekken snel de gevel. Kies voor soorten die goed tegen droogte kunnen.
Tips
- Geef de wortels ruimte
Plant eventuele klimplanten zover mogelijk van de gevel af, zodat de wortels meer water kunnen opvangen. Hoe dichter tegen de gevel, hoe droger het is. Let hier ook op bij de keuze van de beplanting. Geef regelmatig water tijdens lange periodes van droogte. - Leer van Mathieu en Olaf
Twee mannen met een groen hart hebben hun tips verzameld op tuinenbalkon.nl. Lees hier hoe zij een geveltuin aanlegden. - Vlinders, bijen of vogels?
Wil je vlinders, bijen of vogels in je geveltuin? Lees hier welke plantensoorten welk dierenleven aantrekken.
Meer informatie
Bekijk de folder over een geveltuin:
-
Folder geveltuintjes (235.19 kB)
Hoe zit het met subsidie?
Voor de aanleg van geveltuintjes is geen subsidie beschikbaar. Mocht je echter met je straat of buurt geveltuintjes willen aanleggen, dan zijn er mogelijkheden voor gemeentelijke steun. Vorm samen met je buren een werkgroep en neem contact op met initiatief@eindhoven.nl.