Om welke buurten gaat het?
We vergroenen in
- Limbeek-Noord
- Limbeek-Zuid
- Tivoli
- Hemelrijken
- Lakerlopen
- Bloemenplein
- Rochusbuurt
- Joriskwartier
- Gildebuurt
Waarom vergroenen?
Groen zorgt voor verkoeling, door schaduw en het verdampen van water. Ook kan water in een groene omgeving beter in de grond trekken dan in een verharde omgeving. Daarmee ontlasten we het riool en verkleinen we de kans op wateroverlast. Bovendien zuivert beplanting de lucht. Een groene omgeving is een fijne omgeving om in te verblijven. Door de juiste vergroening te kiezen, werken we ook aan de biodiversiteit. Dat betekent dat er een goede variatie is aan onder andere planten en insecten.
Wat kan ik zelf doen?
Waar het kan sluiten we aan bij bestaande (vergroenings)initiatieven in de buurt en betrekken we inwoners bij de plannen. Zelf kan je ook makkelijk bijdragen aan de vergroening. Daar zijn zelfs subsidies voor beschikbaar. Meer informatie daarover vind je op onze subsidiepagina.
Wat is de planning?
In het plantseizoen van september 2023 tot en met april 2024 zijn vijf buurten aan de beurt. Er wordt daar in totaal, in combinatie met andere vergroeningsprojecten, ongeveer 1400 vierkante meter onthard, vergroend en bestaand groen verbeterd. Het gaat dan onder andere om het toevoegen van nieuwe plantvakken, het omvormen van gazons naar vaste planten en struiken en het planten van extra bomen.
De overige buurten pakken we in het plantseizoen 2024-2025 aan.
Limbeek-Zuid
Aan onder andere het Aletta Jacobsplein en de Clara Wichmannstraat wordt bijna 200 vierkante meter aan plantvak toegevoegd. Ook wordt er een oppervlakte van bijna 400 vierkante meter voorzien van een kwaliteitsverbetering. De grond wordt dus beter gemaakt waardoor het groen beter en langer kan groeien.
Tivoli
Bij het Arnaudinaplein wordt ruim 200 vierkante meter aan plantvak toegevoegd en er wordt een nieuwe boom geplant. Bovendien wordt er een haag van ongeveer 400 meter geplant.
Hemelrijken
De Maria Montessoristraat krijgt er zo'n 150 vierkante meter aan plantvak bij. Ook de Nieuwe Fellenoord en de Schoolstraat krijgen er groen bij.
Lakerlopen
Aan het Picushof is er ruim 300 vierkante meter onthard en vergroend, en er is een aantal nieuwe bomen en struiken geplant. Bovendien wordt bijna 100 vierkante meter groen voorzien van een kwaliteitsimplus. Samen is dat dus goed voor zo’n 400 vierkante meter aan ontharden, vergroenen en kwaliteitsverbetering van bestaand groen. Ook de Ruysdaelbaan, Tenierslaan en de Willem van Konijnenburglaan worden heringericht met aandacht voor groen.
Gildebuurt
In de Schoenmakerstraat wordt zo'n 100 vierkante meter onthard en vergroend.
In Limbeek-Zuid, Tivoli, Hemelrijken en Lakerlopen hebben verschillende activiteiten in het kader van de Groene Wijk Week plaatsgevonden. De Groene Wijk Week stelde sterke handen en gereedschap beschikbaar, en er werden gratis planten, aarde, bloembollen en advies uitgedeeld. In totaal zijn er bijna 250 tegels gewipt, wit zand is gedeeltelijk verwijderd en gemengd met compost/tuinaarde, en er zijn in tientallen tuinen inheemse plantjes en bloembollen geplant.