Waarom ontmoedigt de gemeente het oplaten van ballonnen?
Het oplaten van ballonnen is schadelijk voor zowel mens, dier als natuur. Die schadelijke gevolgen staan haaks op de duurzame doelen van Eindhoven.
Naar schatting gaan er in Nederland jaarlijks een miljoen ballonnen de lucht in. Ruim een kwart daarvan komt in de ‘plastic soep’ terecht, een drijvende vuilnisbelt op zee. Ook behoren ballonnen tot de meest voorkomende soorten zwerfvuil op het strand. Gemiddeld worden er bij opruimacties in Nederland ruim twaalf resten van ballonnen per honderd meter strand gevonden. Ballonnen reizen ver, dus ballonnen die in Nederland worden opgelaten, kunnen ook aanspoelen op Franse stranden. Ook belanden ballonnen onder andere in het bos en op straat. Wanneer je een wensballon oplaat, kan er zelfs brand ontstaan.
Ballonnen vergaan niet. Ze vallen uit elkaar in heel kleine stukjes. Dieren kunnen ballonresten aanzien voor voedsel. Als ze die resten opeten, raken de maag en darm soms verstopt, waardoor de dieren sterven van de honger. Ook kunnen dieren verstrikt raken in sierlinten en afsluiters. Ze kunnen dan geen voedsel meer zoeken. Ook afbreekbare ballonnen zijn gevaarlijk voor dieren. Het afbreken van de ballonnen duurt namelijk te lang om schade te voorkomen.
Meer informatie over het afval van ballonnen kun je onder andere vinden op de website van Wageningen Marine Research.
Welke alternatieven zijn er voor het oplaten van ballonnen?
Er zijn genoeg alternatieven voor het oplaten van ballonnen, zowel voor wanneer je een klein feestje organiseert, als voor een evenement dat je organiseert.
Op feestjes kun je in plaats van ballonnen oplaten onder andere (reuze) bellenblaas gebruiken, ballonfiguren maken, zwaaien met figuurlinten, sterretjes afsteken en piñata’s stukslaan.
Op evenementen kan het oplaten van ballonnen onder andere worden vervangen door een lichtshow, (reuze) bellenblaas of ballondecoraties.
Nog meer alternatieven zijn te vinden op dieballongaatnietop.nl.
Hieronder kun je een visuele weergave van het ballonnenbeleid downloaden.
-
Infographic ballonnenbeleid voor feestjes (222.05 kB)
-
Infographic ballonnenbeleid voor evenementen (216.97 kB)