Hoe wordt Eindhoven een duurzame stad?
Een stad waar je fijn kunt leven bereik je door vooruit te kijken en samen te werken. De gemeente investeert zelf, maar een bijdrage van onze inwoners, partners en het bedrijfsleven is noodzakelijk. Dat betekent andere keuzes in bijvoorbeeld vervoer, koopgedrag, omgaan met groen en energiegebruik. We weten bijvoorbeeld dat de lucht op sommige plekken zo vervuild is, dat we autoverkeer moeten weren.
Maatregelen
Een gezonde stad vraagt om investeringen. Veel daarvan verdien je terug. Denk aan zonnepanelen: die kosten nu geld, maar omdat je energierekening lager wordt en blijft, verdien je het terug. Sommige maatregelen nemen we om de veranderingen in ons klimaat niet nóg groter te laten worden. Daarom verdwijnt het aardgas op den duur. Dit heeft gevolgen voor alle huizen en bedrijven in Eindhoven. Denk verder aan de uitbreiding van de laadpalen voor elektrische auto’s en volledige duurzaamheid wanneer in de stad nieuwe panden worden gebouwd. De duurzame maatregelen worden in de stad de komende jaren steeds zichtbaarder.
The Natural Step
Bij elke afweging die wij als gemeente maken, hanteren wij de principes van The Natural Step. Dit is een wereldwijd toegepaste en wetenschappelijk onderbouwde methodiek om duurzaamheid in je organisatie vorm te geven. Meer weten over deze methode? Kijk op thenaturalstep.nl.
Wat staat er in het Klimaatplan?
In het gemeentelijke Klimaatplan 2021-2025 staan maatregelen en activiteiten om de CO₂-uitstoot terug te dringen en de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Wil je meer informatie over het Klimaatplan? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@eindhoven.nl.
En ben je benieuwd naar de aanpak om de klimaatdoelen te behalen? Je leest het in de uitvoeringsagenda van het Klimaatplan 2021-2025. Hieronder kun je de samenvatting downloaden.
-
Klimaatplan 2021-2025 (3.33 MB)
-
Samenvatting Klimaatplan 2021-2025 (341.46 kB)
Wat staat er in de Klimaatbegroting?
In de klimaatbegroting kijken we waar we staan ten opzichte van de gestelde doelen, en wat er moet gebeuren om de doelen te behalen. Het is geen financiële begroting, maar een begroting op resultaat kijkend naar de CO₂-reductie per jaar.
-
Klimaatbegroting 2023.pdf (5.96 MB)
Wat staat er in het Plan van aanpak Biodiversiteit?
Met biodiversiteit bedoelen we een verscheidenheid aan alle vormen van leven, zoals dieren en planten. In het Plan van aanpak Biodiversiteit vind je onder andere meer informatie over biodiversiteit in het algemeen, biodiversiteit in Eindhoven en wat we in Eindhoven allemaal doen om de biodiversiteit te bevorderen.
-
Plan van aanpak Biodiversiteit (3.09 MB)
Wat doen wij als stad zelf?
Samen met inwoners, bedrijven en ondernemers zetten wij ons in voor een duurzame stad. Wanneer wij van anderen vragen om zich hiervoor in te spannen, betekent het ook dat we als gemeente zelf het goede voorbeeld moeten geven. We zijn als organisatie steeds meer bezig om slimmer, creatiever en duurzamer om te gaan met onze eigen bedrijfsvoering. Onderdeel hiervan is Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), waarbij in alle fasen van het inkoopproces sociale en milieuaspecten meegenomen worden. Bijvoorbeeld het creëren van plaatsen op de arbeidsmarkt, of het zorgen voor zo min mogelijk milieuschade in het productieproces. Als werkgever en afnemer van goederen en diensten geven we het goede voorbeeld door zelf maatschappelijk verantwoord in te kopen en willen we ondernemers en bedrijven inspireren.
Wat kun je zelf doen?
Benieuwd hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan een duurzame stad? Op de Home-pagina vind je verschillende thema's waar je mee aan de slag kunt.