Klimaatneutraal, de uitgangspunten
Centraal staan zes richtinggevende principes die van toepassing zijn op alle drie de speerpunten (fossielvrij, circulair en klimaatbestendig) en die nodig zijn om de ambitie klimaatneutraal waar te maken. Het gaat om de volgende zes principes: leiderschap, eigenaarschap, gedrag, impact, inclusief en innovatie. Alle inbreng die we tijdens de klimaatconferenties en het transitielab hebben ontvangen is toegankelijk gemaakt via deze link.
We onderscheiden vier stadsthema’s: vitale binnenstad, leefbare wijken, bestendige bedrijvigheid en robuuste regio. Elk stadsthema heeft specifieke kenmerken en vraagstukken en dat vraagt om een gerichte aanpak (maatwerk). Actuele opgaven rondom verduurzaming, verstedelijking, klimaat, bereikbaarheid en dergelijke zijn uitgewerkt in 22 missietrajecten en komen samen in de vier stadthema’s. De samenwerkingscoalities die worden opgezet, werken deze missies verder uit in concrete actieplannen en/of projecten.
De Europese missie
De klimaatmissie is van start gegaan omdat we het als Eindhoven en Helmond belangrijk vinden een fijne stad te zijn voor iedereen die hier woont, werkt en recreëert. Nu én in de toekomst. In september dienen we ons plan in bij Brussel voor de EU-missie voor steden. Klik op de volgende link voor meer informatie: ‘100 Klimaatneutrale,- en Slimme Steden’. Het doel is een Missielabel en Europese steun. Want de Klimaatmissie zet alles op alles om te kunnen versnellen! |
Het Klimaatcontract
Eindhoven en Helmond hebben op 16 september 2024 het Stedelijk Klimaatcontract ingediend in Europa. Dit contract, opgesteld in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners is cruciaal voor het behalen van het missielabel binnen de EU-missie Klimaatneutrale en Slimme Steden. Het missielabel helpt ons om steun te krijgen van Europa en de Nederlandse overheid. Voor een beroep op een toenemend aantal fondsen op het gebied van innovatie en duurzaamheid wordt expliciet verwezen naar het behalen van het missielabel. Met dit label kunnen we ook hulp krijgen van de Europese Investeringsbank (EIB), het Net Zero City consortium (NZC), en de zeven Nederlandse missiesteden. We gaan ervan uit dat deze steun onze steden helpt om onze klimaatdoelen sneller te bereiken. De definitieve beslissing of we het missielabel op basis van het ingediende contract toegekend krijgen, wordt in maart 2025 verwacht.
Neem contact met ons op via duurzaamheid@eindhoven.nl voor een volledig toegankelijke versie of meer informatie.
Klimaatlabs 2024
Klimaatlab Financiering – 30 mei 2024 – MicroLab Strijp-S
Samen met de aanwezige bedrijven, organisaties en (kennis)instellingen uit Eindhoven en Helmond gingen we in gesprek over de knelpunten die ontstaan bij financiering van duurzaamheidsprojecten. Na een presentatie van twee goede voorbeelden uit de praktijk door TNO, hebben we ingezoomd op de vragen en behoeften van de aanwezige bedrijven en organisaties. Door te kijken naar verschillende financieringsvormen (aanbestedingen, overheidsfinanciering en subsidies, nieuwe business cases en bankability) hebben we knelpunten opgehaald en daarvoor ook weer nieuwe vragen geformuleerd. Een greep uit die vragen:
- Inschrijven op een aanbesteding kost tijd, geld en expertise, kleinere bedrijven moeten soms een relatief hoge inspanning leveren om aan de CO2 eisen te voldoen. Hoe ga je daar mee om?
- Hoe financier je proceskosten die bij een wijkgerichte aanpak van verduurzaming komen kijken?
- Projecten hebben vaak een groot aanlooprisico, hoe zorg je dat partijen zich dan toch committeren?
- Kun je grote investeringen in projecten niet opknippen in kleinere (behapbare) stappen?
Vervolg
Later dit jaar organiseert de Klimaatmissie een tweede bijeenkomst over de financieringskant van duurzaamheidsprojecten. We gaan met bovenstaande input verder aan de slag en horen ook graag van jou: waar moeten we verder op inzoomen of heb je een ander knelpunt waar je meer over te weten komt? Mail naar duurzaamheid@eindhoven.nl.
Samenvatting 2023
Bekijk hier de beeldende samenvatting van 2023. Na de onderstaande opsomming tref je een overzicht aan van proces & acties in 2023. Eerst de highlights van 2023:
- Samen met inwoners, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en kennisinstellingen is de inhoud van het Klimaatcontract bepaald. Tijdens verschillende bijeenkomsten is invulling gegeven aan de 4 stadsthema’s: Vitale Binnenstad, Leefbare Wijken, Robuuste Regio en Bestendige Bedrijvigheid. En er zijn onder ieder thema missietrajecten benoemd.
- De gemeenteraden van Eindhoven en Helmond hebben eind september positief ingestemd met het voorleggen van het Klimaatcontract aan de Europese Commissie.
- Wat gaan we doen? Tijdens de KlimaatLabs (oktober/november) is de basis gelegd voor een concreet actieplan. Per missie is helder welke projecten er zijn en welke nog ontwikkeld moeten worden. En niet onbelangrijk: helder is ook wie waarmee aan de slag gaat!
Opgeteld een mooi resultaat om 2023 mee af te sluiten en een prima basis om in 2024 concrete resultaten te boeken.
Overzicht
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via deze link: Inschrijven nieuwsbrief Klimaatmissie.
Na inschrijving ontvang je de laatst verstuurde nieuwsbrief.
Klik op de volgende link voor de actuele nieuwsbrieven:
- augustus 2024: Nieuwsbrief Klimaatmissie Eindhoven - Helmond
- juni 2024: Nieuwsbrief Klimaatmissie Eindhoven - Helmond
- april 2024: Nieuwsbrief Klimaatmissie Eindhoven - Helmond
- februari 2024: Nieuwsbrief Klimaatneutraal Eindhoven - Helmond
Downloads
Hier is de infographic van de Klimaatmissie te downloaden.
Hierin geven we weer waar de Klimaatmissie in beide steden voor staat: een vitale binnenstad (geel), leefbare wijken (groen), bestendige bedrijvigheid (oranje) en een robuuste regio (paars). Dit zijn de vier stadsthema’s van de Klimaatmissie.
- Vitale binnenstad, weergegeven in kleur geel
- Leefbare wijken, weergegeven in kleur groen
- Bestendige bedrijvigheid, weergegeven in kleur oranje
- Robuuste regio, weergegeven in paars
Tussen de blokken loopt een rood pad dat leidt naar onze missie: klimaatneutrale, circulaire en klimaatbestendige steden. Dat pad is in herkenbaar rood, de huisstijlkleur die terugkomt bij beide gemeenten.
Op de vier blokken zijn iconische gebouwen weergegeven van beide steden. Daartussen zijn de icoontjes van verschillende missietrajecten weergegeven. Bijvoorbeeld: "De circulaire binnenstad en duurzaam consumeren" en "samenwerking en kennisdeling". Op het plaatje is de toekomst weergegeven, zo zie je overal planten en bomen, elektrisch deelvervoer en meer fietsers en wandelaars.
-
Infographic-Poster A0.pdf (11.35 MB)
-
InfographicV4 - 9-16.jpg (2.71 MB)